Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони у серпні 2020 року уклало додаткову угоду з ТОВ «Енерджі Плюс Україна» до інвестиційного договору про будівництво житлового комплексу у Львові на ділянці військових. Допугода легалізувала будівництво, законність його в судах оскаржувала військова прокуратура.

Про це пише Мар’яна Сич у Bihus.info.

В 2016 році Західне управління капбудівництва без узгодження з Міноборони провело конкурс на вибір інвестора для будівництва житлового комплексу. Конкурс містив ознаки фіктивності, в ньому взяли участь ТОВ «Львівська мрія» та  «Енерджі плюс Україна». Остання стала переможцем і уклала з військовими договір, в якому їм пообіцяла 10% квартир в ЖК. У договорі не було вказано площ, поверхів та номерів будинків для військових.

Компанія взяла на себе погашення заборгованість з зарплати Західного управління капбудівництва – 75 тис грн та компенсацію 434 тис грн витрат на оформлення ділянки та розробку проектно-кошторисної документації.

Конкурент переможця на конкурсі – «Львівська мрія» – став підрядником будівництва.

Керівник Західного управління кап будівництва через півроку був звільнений, а військова прокуратура Західного регіону почало розслідування щодо будівництва на вул. Княгині Ольги та спробувала скасувати інвестиційний договір в судах. Але саме погашення 75 тис грн. зарплатні військовим було використано в судах як аргумент автоматичного визнання Міноборони підписаної угоди. Крім того, в У 2017-му в рамках виконання інвестиційного договору військові прийняли від «Львівської мрії» однокімнатну квартиру для сім’ї загиблого учасника війни на Сході.

В 2019 році справу почало розслідувати ДБР, за його Бюро ринкова вартість землі на вул. Княгині Ольги, 6 коштувала 45 млн грн.

В свою чергу «Енерджі плюс Україна» звернулася до Міноборони з пропозицією мирно урегулювати питання інвестдоговору шляхом укладання до нього додаткової угоди про збільшення житлової площі для військових. В серпні міністр Андрій Таран видав відповідну довіреність керівнику Західного управління капбудівництва Богдану Дацку і угоду терміново уклали. В ній передбачено збільшення на відсоток – до 11%, житла для військових. А також стільки ж фірма пообіцяла від обсягу забудови нежитлових приміщень. Конкретних планів з використання нежитлових приміщень в Міноборони поки що не має.

Натомість в військовій прокуратурі заявили, що законодавством жодним чином не передбачено надання військовослужбовцям нежитлових приміщень. В схожій ситуації вже опинилася Нацгвардія, на землі якого ТОВ «Укрбуд Девелопмент» звела ЖК «Аристократ». Пізніше гвардійці додатковою угодою відмовилися від квартир в центрі Києва в обмін на більшу площа житла на околиці столиці, також забудовник пообіцяв велику кількість паркомісць. В результаті схеми від паркомісць НГУ відмовилася, бо законом їх не можна було ні прийняти, ні передати силовикам.

Після підписаної мирової угоди представники Міноборони у суді вже не боролися за землю. 22 вересня суд відхилив позов прокурора повернути ділянку державі і таким чином узаконив будівництво ЖК.

Співвласником «Львівська мрія» є Андрій Борисов – син Олега Борисова, який на час укладання інвестиційної угоди з військовими в 2016 році був радником міністра Полторака.

ІА "Вголос": НОВИНИ