[media=144601,144602] 

Про це повідомляє видання «Фонтанка.ру».

Знаючи дату народження військовослужбовця та його особистий номер, будь-який користувач мережі отримує доступ до даних про його грошове забезпечення, завдання, які він виконував, та всю історію його служби. Зазначається, що на сайті Міноборони РФ є посилання на розділ «Особистий кабінет», в якому військовослужбовці і цивільні співробітники можуть в режимі онлайн отримати розрахункові листи за будь-який період часу.

За даними розрахункових листів можна дізнатися як розмір отриманих сум, так і подробиці служби. У розділі «Вид нарахування» вказані не тільки розміри зарплати за посадою і званням, а й численні надбавки: за особливі умови військової служби, службу в пустельних і гірських районах, виконання завдань, пов'язаних з ризиком для життя.

Спеціальні виплати також визначені для льотних екіпажів, спецпризначенців, підводників і деяких інших категорій військовослужбовців. На сайті Міноборони за особистим номером можна дізнатися і про житлові умови військовослужбовця.

Зокрема, у мережі з'явилися фото документів загиблого майора Романа Філіпова, пілота СУ-25, збитого під час виконання бойового завдання 3 лютого над Ідліб. У документах видно його особистий номер. Дату народження льотчика блогери встановили по сторінці в соціальній мережі.

Якщо ввести дані в запропоновану сайтом форму, то можна дізнатися, що в середньому в місяць льотчик в званні майора отримує на руки трохи більше 100 тисяч рублів. Виплата за грудень виявилася більшою – 249,5 тисяч рублів, але це з урахуванням додаткового матеріального стимулювання в 140 тисяч рублів, яке, згідно з наказом міністра оброни РФ, може виплачуватися один раз на рік. 

Міноборони РФ відреагувало на публікацію «Фонтанки», звинувативши видання у розповсюдженні особистих даних Романа Філіппова та порушенні журналістської етики.

Натомість у газеті відповіли, що не публікували особистих даних пілота, крім ім'я та прізвища. «У матеріалі не опубліковані ні особистий номер, ні дата народження», – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, увечері в суботу в сирійській провінції Ідліб був збитий російський Су-25. У Міноборони РФ повідомили, що льотчик катапультувався та був убитий в бою. 

У відповідь на збитий в Сирії Су-25 Росія нанесла авіаудари по мирних жителях.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ