Відповідний проект постанови Кабміну міністерство внесло на розгляд урядового комітету 30 листопада, передають «Наші гроші».

У документі Міноборони пропонує дозволити йому, МВС і СБУ проводити заміну одних продуктів на інші з урахуванням частин вартості норм харчування і харчової цінності продуктів.

Зокрема, пропонується дозволити заміну продуктів для військових, які беруть участь у міжнародних навчаннях, у тому числі під час інструктажу іноземних спеціалістів, а також у пунктах постійної дислокації, в навчальних центрах, на полігонах на території проведення антитерористичної операції.

Зі свого боку, урядові експерти у своєму висновку ініціативи Міноборони назвали «недостатньо дієвими» і такими, що можуть призвести до зниження калорійності і збалансованості норм харчування.

За даними експертів, в розділі №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, яку Міноборони хоче поширити на ВСУ, «спеціальна заміна» призначена для екіпажів суден і кораблів, що несуть службу за межами України, а також для екіпажів підводних човнів у зв'язку зі специфікою військово-морського флоту.

Відзначається, що ця спеціальна заміна передбачає заміну м'яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на «молоко сухе, кисле молоко і кисломолочні продукти» у співвідношення 1:0,7. Однак така заміна не передбачена нормами, що діють у ЗСУ.

На думку експертів, така заміна може підірвати моральний дух в армії і створити соціальну напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО, і вплинути на калорійність харчування.

Також експерти вважають, що «деякі положення проекту недостатні для розуміння і неясно викладені, допускають подвійне прочитання».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ