Про це повідомляє інтернет-видання «Українська правда».

В опублікованому звіті про виконання бюджетної програми «Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів Збройних сил України» говориться, що в листопаді 2016 року Міноборони підготувало проект нового розпорядження Кабінету Міністрів України (КМУ), який перероблявся кілька разів та кожного разу перепогоджувався.

«18 серпня 2017 року КМУ затвердив розпорядження. Перелік боєприпасів, включених до лотів, потрібно було узгоджувати з Генеральним штабом України, що ще на деякий час відтермінувало процедури закупівлі», - зазначено в документі.

Завершити тендерні процедури чиновники змогли лише в середині грудня 2017 року, тому утилізацію перенесли на наступний рік.

Тими ж причинами чиновники пояснюють провал утилізації за імплементаційною угодою між Кабміном та організацією НАТО з матеріально-технічного забезпечення і обслуговування (ОМТОО).

«В межах кошторисних призначень 2017 року був укладений новий договір у рамках контракту з ОМТОО на утилізацію 1 460,5 тонн непридатних боєприпасів, який буде оплачуватися в 2018 році після виконання робіт», - йдеться далі у звіті.

Таким чином на утилізацію передано в рази менше боєприпасів від запланованих цифр, 1 187 тонн за згаданим контрактом з ОМТОО та 464 тис. протипіхотних мін.

Всього в 2017 році Міноборони витратило 52,9 млн гривень на охорону і оборону арсеналів та 33,6 млн гривень на укриття, протипожежний захист та розосередження боєприпасів, 3,2 млн гривень на утилізацію ракетного палива та сплатило 3,9 млн гривень в якості внеску України за контрактом ОМТОО.

Як писав «Вголос», вдень 3 травня на військових складах в Балаклії Харківської області сталася пожежа. Пожежу вдалось повністю ліквідувати лише 8 травня.

Правоохоронці розслідують інцидент як недбале ставлення до військової служби.

Нагадаємо, в березні 2017 року в Балаклії Харківської області спалахнула пожежа на складах боєприпасів, вибухівка стала детонувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ