Про це заявила громадська діячка та письменниця Лариса Ніцой.

Ніцой наголошує: у висновку зазначено, що «сприяння посиленню державної мови та її обов'язковість для усіх громадян є законною і навіть похвальною метою держави», – зазначено у висновку.

«Українські посадовці постійно маніпулюють Європейською Хартією Захисту мов національних меншин, замовчуючи, що в ній є статті і про захист державних мов. Українські посадовці, зокрема МОН, знову зманіпулювало тепер уже висновками Венеційської комісії.

Що рекомендує Венеційська комісія? Вона рекомендує на додачу до вивчення саме державної мови додавати і частку мов національних меншин, але не навпаки. Венеційська комісія рекомендує зробити гнучким перехід з мов меншин на державну мову у початковій і середній школі. Венеційська комісія рекомендує підсилити якість викладання державної мови.

Що робить Міністерство освіти України у відповідь на рекомендації, особливо в частині підсилення державної мови? МОН знову пропонує звузити дію державної мови у країні.

Воно запропонувало схему, якої немає ніде у світі, яка знову розсварить між собою меншини і український народ. Воно знову вигадало велосипед, замість того, щоб запозичити працюючі мовні моделі в сусідніх країнах», – каже Ніцой і пояснює, які нововведення пропонує Міносвіти:

1. МОН перекрутило концептуальний підхід Венеційської комісії і не до державної мови додало частку мов меншин, а навпаки, до навчання мовами національних меншин додало частку державної мови.

2. МОН розділило меншини на види і підвиди, і кожен вид меншин вивчатиме різну частку державної мови (див. схему унизу). У всіх країнах меншини рівні перед законом і в рівних умовах вивчають державні мови. Закон один для всіх.

3. МОН запропонувало втілити одночасно три схеми, а по факту – чотири схеми, за якими меншини вивчатимуть державну мову. У кожній схемі вивчення державної мови зведено до мінімуму, що суперечить Європейській Хартії, рамковій Конвенції іншим європейським актам та рішенню Конституційного суду України, у якому йдеться: «Навчання в українських закладах українською мовою – мова меншин може вивчатися». Зведення державної мови до мінімуму приведе до розвалу країни.

4. МОН залишило ганебну мовну модель у школах (№1 на малюнку), де все навчання відбувається мовою меншин, а державна мова вивчається як іноземна. Таку модель не застосовують ніде у світі, така мовна модель довела свою руйнівну силу, завдяки цій моделі у школах українці не знають і не поважають державну мову, і саме на такі території прийшла війна і війська сусідньої держави. МОН залишило цю модель у школах, тільки вирішило «погратися» - замінило в ній російськомовне населення на кримськотатарський народ. Тепер кримські татари, як російськомовні, вивчатимуть усі предмети з 1 по12 клас кримськотатарською мовою, а українську мову вчитимуть як іноземну.

5. На вимогу угорської і румунської сторони звільнити їх від вивчення державної української мови (73 % випускників цих меншин на сьогодні не володіють державною мовою). МОН іде на зустріч вимогам цих меншин і пропонує таку схему вивчення державної мови, яка не змінить ситуацію.

6. У Венеційських висновках ідеться про гнучкий перехід на державну мову у початковій та середній школі і не йдеться про старші класи, професійні та вищі заклади. МОН продовжує просувати в навчальних планах предмети мовами меншин у старших класах, а в Законі просуває мову меншин у вишах.

«Міністерство освіти пообіцяло прописати зазначені схеми з вивчення меншинами державної мови в майбутньому Законі про середню освіту. Ви думали, що, отримавши висновки Венеційської комісії, Міністерство освіти заспокоїться і припинить війну проти українського народу? Ні, Міністерство тільки почало цю війну проти України», – обурилася громадська діячка.

Нагадаємо, 11 грудня Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України «Про освіту».

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

У відповідь на це Міносвіти заявило, що готове імплементувати рекомендації Комісії в українське законодавство, але й придумало, як таки вписати більше мови нацменшин до освітнього процесу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ