Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода на Міжнародному економічному форумі y Львові, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, потрібно лише змінити їхні функції. Але адміністрації мають впливати на рішення органів місцевого самоврядування, якщо, наприклад, вони нестимуть антидержавну політику тощо.

«Наші законодавчі ініціативи дозволять провести реформи, починаючи з січня. Ми розробили два пакети реформ, адже сподівалися, що до жовтня будуть зміни до Конституції. Хоча 90% проблем можна вирішити в рамках чинної Конституції, дещо все-таки вимагає змін до Основного закону», – пояснив Негода.

За його словами, суть реформ: передача певних повноважень задля їхнього наближення до споживачів, щоб активізувати місцевий та регіональний розвиток, щоб звільнити урядові структури від невластивих їм функцій. Бо нині замість того, щоб розвивати державу, вони здебільшого ділять ресурси.

В’ячеслав Негода пояснив, що пакет №1 реформ парламент може ухвалити ще до кінця року, якщо буде підтримка, бо він не потребує змін до Конституції. Йдеться про реформи місцевого самоврядування, регіональної політики, запровадження е-врядування, вдосконалення земельних відносин, питання ЖКГ, енергоефективності та інші.

«Однак, якщо ми налаштовані на справжню децентралізацію, не можемо відійти від трьох питань, які сковує чинна Конституція. Йдеться, зокрема, про зміни адміністративно-територіального устрою», – пояснив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ