Про це розповів заступник міністра соціальної політики України Микола Шамбір, передає Радіо Свобода.

За словами чиновника, до прийняття законопроекту про пенсійну реформу в ньому було обмеження про те, що можна докупити не більше ніж два роки стажу, але в остаточному варіанті це обмеження зняли.

«На сьогоднішній день мінімальний страховий внесок становить 704 грн на місяць – це 22% відсотка від мінімальної зарплати в 3200 грн, але для докупкі стажу ця сума множиться на два», – пояснив Шамбір.

Також чиновник додав, що вартість покупки одного року страхового стажу становитиме близько 17 тис. грн.

Шамбір зазначив, що мінімальний страховий стаж з 2018 року для виходу на пенсію в 60 років складе 25 років. Після 2018 року вимогу мінімального страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 1 рік. Через 10 років остаточним вимогою для призначення пенсії будуть 35 років страхового стажу.

«Якщо людині 60 років і стаж становить 24 роки 9 місяців, наприклад, то людина може допрацювати необхідний період і вийти на пенсію в тому віці, коли людина допрацює цей стаж. Другий варіант: якщо людина не працює і їй не вистачає стажу в якій-то кількості, то його можна докупити – заплатити за ті періоди, коли не було внесків»,– повідомив заступник міністра соціальної політики.

Нагадаємо, 3 жовтня, Верховна Рада прийняла пенсійну реформу, яка передбачає проведення осучаснення пенсій з жовтня і підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ