Міністерство юстиції України 25 листопада уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Holland & Knight LLP» про юридичні послуги на $533 тис, або 12,87 млн грн.

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на систему «Прозорро».

Протягом 2019 року фірма продовжить представляти Україну в справі за позовом компаній «Universal Trading & Investment Co., Inc» («ЮТІКо») та «Foundation Honesty International, Inc.» до Генпрокуратури, Міністерства юстиції та держави Україна.

У 1998 році Генпрокуратура найняла «ЮТІКо» та «Foundation Honesty International, Inc.» для зібрання доказів та замороження офшорного майна Павла Лазаренка, Петра Кириченка та керівників ЄЕСУ. Компанії повинні були отримати 12% майна, яке незаконно було відібране в України, у якості компенсації за встановлення його місцезнаходження, замороження та допомогу у поверненні цього майна.

У 2010 року вони подали до Окружного суду штату Массачусетс (м. Бостон, США) позов проти України, Мінюсту і ГПУ щодо нібито невиплати Україною відсотків компенсації.

Нагадаємо, в листопаді 2014 року суд у Вашингтоні розділив $150 млн Лазаренка між США та банком «Єврофед», що був заснований екс-прем’єром в Антигуа. На решту від $250 млн, яка заморожена на рахунках у Гернсі та Швейцарії, також претендує уряд США.

Спочатку сума позову обох компаній складала близько $422 млн. Пізніше американський суд підтримав більшість аргументів української сторони, відхилив шість із семи пунктів позовних вимог і відмовив фірмі «Foundation Honesty International, Inc.» бути позивачем у цій справі. Тепер загальна сума позову фірми «ЮТІКо» складає близько $32,4 млн.

За даними замовника, наразі розгляд справи обмежено до причетності «ЮТІКо» до повернення арештованих активів Лазаренка зі Швейцарії в 2001 році. У лютому 2019 року Україна подала клопотання про залишення позову без розгляду через пропущення позивачем строків позовної давності, однак той заперечив. Рішення суду очікується.

Також у лютому повідомлялося, що Лазаренко може піти на мирову угоду з урядом США.

Погодинні ставки двох партнерів юрфірми становлять $625-725, юриста – $460, а експерта з українського законодавства Світлани Старосвіт як третьої особи – $150. Користування пошуковою базою «Westlaw» коштує $5 тис, а експрес-доставка – $138 за відправлення.

Фірма «Holland & Knight LLP» зі штаб-квартирою в Бостоні (США) представляє Україну в цій справі з 2013 року, отримавши підрядів на $2,69 млн. Також Мін'юст замовляв юридичне представництво в справі позовом української фігуристки Оксани Баюл.

ІА "Вголос": НОВИНИ