Про це йдеться в оперативному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

«20 червня патруль СММ (№ 1) у складі шести співробітників на двох броньованих автомобілях, перебуваючи на спостережному пункті, розташованому на залізничній станції в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), побачив двох чоловіків у формі військового типу, один з яких був озброєний автоматом (типу АК) і прямував у західному напрямку, на відстані близько 80 метрів від позиції спостерігачів. Ще один патруль СММ (№ 2) у складі шести співробітників на двох броньованих автомобілях перебував приблизно за 150 метрів на захід від місця розташування першого патруля і на відстані близько 100 метрів від цих двох чоловіків. Об 11:06 обидва патрулі почули чергу зі стрілецької зброї та визначили, що вона лунала з місця, де перебували двоє чоловіків», йдеться у звіті.

Потім ці чоловіки, обличчя в яких були закриті відповідно балаклавою та пов’язкою, попрямували до патруля СММ № 2 і почали в агресивній формі щось кричати у бік спостерігачів. Після цього вони зникли. Об 11:10 обидва патрулі спробували покинути цей район. Коли патруль № 2 збирався від’їжджати, озброєний чоловік підбіг до другого автомобіля СММ і спробував спочатку відкрити двері з боку водія, а потім розбити прикладом бокове скло. Йому це зробити не вдалося, і він побіг за першим автомобілем патруля № 2. Після цього озброєний чоловік повернувся і скерував автомат на водія та пасажира на передньому сидінні в другому автомобілі патруля № 2. У відповідь на цю загрозу обидва співробітники Місії підняли вгору руки. Коли озброєний чоловік підійшов до бокової частини автомобіля і спробував відкрити двері з боку пасажира на передньому сидінні, водій натиснув на педаль газу. У той момент коли автомобіль СММ від’їжджав, озброєний чоловік вдарив прикладом праве бокове заднє скло з правого боку, тим самим трохи пошкодивши його. Потім спостерігачі побачили, що він випустив у повітря чергу зі стрілецької зброї, а затим здійснив три постріли. За їхньою оцінкою, вогонь було спрямовано на автомобіль патруля. Кулі в автомобіль не влучили. Об 11:21, коли всі автомобілі патрулів СММ покидали цей район, спостерігачі бачили, що озброєний чоловік тримав їх на прицілі свого автомата. Згодом спостерігачі благополучно повернулися на свою базу в Донецьку.

Місія поінформувала Спільний центр із контролю та координації (СЦКК) про те, що трапилося. СММ також звернулася до СЦКК із запитом розібратися з цим інцидентом.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ