[media=161601,161602,161603,161604] 

Про це на прес-конференції у Львові розповіли представники стоматологічної галузі міста, передає кореспондент «Вголосу».

Із 01 січня 2017-го року, відповідно до постанови Львівської міськради (№ 1179 від 10 листопада 2016-го року) львів’яни зможуть звертатися тільки за платними стоматологічними послугами, адже, плануючи бюджет на 2017-й рік, у галузі охорони здоров’я не знайшлося місця для стоматології.

Як розповіли представники стоматології, депутати мотивували таке рішення затвердженими Міністерством охорони здоров’я реформами у медицині. Але, відповідно до прийнятої концепції,  реформування відбувається спочатку першої ланки, а потім другої, до якої входить стоматологія. Реформація має перехідний період до 2020–го року.

«Ми не проти, щоб були паралельно платні послуги стоматологічні у місці. Я думаю, що людина повинна мати вибір: можу і хочу лікуватися у державній установі або хочу і можу лікуватися у приватній установі. На сьогоднішній день мешканці міста позбавлені вибору. 80% нашого населення знаходиться на межі бідності. Чи зможуть вони собі дозволити лікуватися в приватних клініках і кабінетах?

Якщо дивитися з боку лікарів, то є ліквідація наших установ. То біля 1,5 тисячі працівників 4-х стоматклінік бюджетних лишаються без зарплат. Ліквідується державна стоматологічна служба у Львові. Ми маємо пропозиції, які дають можливості зменшити навантаження на міський бюджет і, в той же час, державну стоматологію не знищувати. Нас ніхто не чує. Все,  що їм треба – не організувати стоматслужбу, а просто її знищити», - розповіла голова профспілкової організації 1-ї комунальної стоматологічної поліклініки Львова Ольга Параскова.

Загалом, необхідна сума видатків – 39 млн грн, а затверджено лише 9 млн, що, як стверджують медпрацівники, вистачить лиш на заробітні плати.

Стоматологи також попередили, що якщо їх не почують, якщо перегляду бюджету не буде, то вони лишають за собою право на страйк. Навіть безстроковий.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ