Партнер адвокатського об’єднання «Правда і закон» Оксана Котовська пояснила законність дій ЛКП «Муніципальна варта».

Про це вона розповіла у коментарі «Вголосу».

«Повноваження «Муніципальної варти» щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення визначено рішенням Львівської міської ради №57 від 31.01.2017 року. Окрім того, було прийнято «Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Його прийняли 21-го грудня того ж 2017-го року. Відтак, дані посадові особи наділені функціями інспекторів і можуть складати постанови про адміністративне правопорушення. Щоправда, їх можна оскаржити протягом 10-ти днів», - розказала Оксана Котовська.

«А що стосується ситуацій, коли «муніципали» не пускали мешканців міста Львова у ратушу під час засідань міської ради, то це протизаконно. Дане рішення, щодо обмеження перебування громадян України і преси в приміщенні ЛМР під час розгляду питань колегіальним органом, навіть було предметом судового провадження. Галицький районний суд тоді був першою інстанцією, а після розгляду цього питання Львівським апеляційним адміністративним судом рішення набуло законної сили. Верховний суд цього рішення не змінив. Це означає, що такий регламент Львівської міськради (з обмеженням доступу громадян до засідання) суперечить законодавству України. Права територіальної громади і представників ЗМІ не можуть бути обмеженими під час засідання будь-якого колегіального органу. Такі речі можуть мати місце тільки якщо діє надзвичайний стан, військовий стан чи, як зараз, карантин у зв’язку із пандемією коронавірусу. Це регулюється законом», - додала юристка.

«Взагалі, всі повноваження цієї структури визначені їхнім статутом, який прийняли 14.03.2017 року і який був затверджений самою міськрадою. Тобто, міська рада дала їм такі повноваження, оскільки окремого закону про муніципальну поліцію чи муніципальну дружину в Україні станом на сьогодні не прийнято. Іншими словами, оскільки це питання не врегульовано на законодавчому рівні, то «Муніципальну варту» адаптували під ЛКП і надали їм тих повноважень, яких захотіли. Грубо кажучи, міськрада сама створила собі структуру і дала їй права та обов’язки», - резюмувала вона.

Більше читайте тут: Армія Садового чи організована злочинність: хто стоїть за «Муніципальною вартою»?

ІА "Вголос": НОВИНИ