Про це у розмовній студії «Правди. Наживо»  заявив Любомир Мельничук, керівник Львівської міської організації ВО «Свобода».

За його словами, для того, аби таки побудувати завод на запланованій території, мерія вдається навіть до дій, які порушують регламент сесії. Так відбулось і на позачерговому засіданні, де депутати мали проголосувати за земельну ділянку:

«Ви знаєте, у нас і так вже представників депутатів мерія ставить в ніщо. Тобто це такий собі сировинний придаток, повністю керований міським головою, але скликати сесію ввечері, давати порядок денний – зранку, і депутати, не бачачи нічого, просто приймають якесь рішення, – такої наруги над місцевим самоврядуванням я вже давно не пам’ятаю».

Втім, навіть попри порушення регламенту, те, щоб суд визнав сесію неправомірною, є практично нереальним.  «Насправді можна визнати через суд, але в нас чомусь так склалося, що переважно судова гілка стає на бік чиновників міської ради, а не громадян чи депутатів», - пояснив Любомир Мельничук.

Також він прокоментував і заяву Андрія Садового про те, що 99% львів’ян чекають на будівництво сміттєпереробного заводу. За його словами, усе було видно на громадських слуханнях, де практично усі виступили проти.

«Проблема вся в тому, що ті люди, які туди прийшли, абсолютно справедливо переживають за життя своїх дітей, за своє життя. Вони не хочуть мати в себе біля будинків ще одні Грибовичі. На жаль, наша влада зробила таку жахливу гру – яка громада здасться, там і буде побудований сміттєпереробний завод», – додав Любомир Мельничук.

За його словами, така поведінка влади щонайменше дивує, адже завод можна побудувати за межами міста і зробити його рівновіддаленим від усіх населених пунктів:

«Таких ділянок є багато, це просто треба взяти і зробити. Але виникне одна малесенька «проблема» – міська рада не зможе контролювати фінансові потоки. І тому їм вперлося побудувати цей завод в межах Львова».

Отож, на думку Любомира Мельничука, у львівській сміттєвій катастрофі політики є значно більше, ніж господарських питань.

«Коли ми просто відкинемо всі політичні амбіції, то що залишається? Є держава Україна, є міська влада, і є 300 мільйонів гривень на рік – виплат за вивезення сміття. Тобто вони між собою не можуть домовитися і побудувати сміттєвий завод? Можуть…Просто з одного боку є позиція Петра Порошенка, а з іншого – «Самопомочі»…», – пояснив він.

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ