Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс, повідомляє «112 Україна».

«Зусилля посольства та української громади в Чехії дали результат. Міська рада Праги схвалила рішення назвати новий пішохідний міст через річку Ботіч, яка є притокою Влтави, у Празькому районі Вршовіце на честь українського дисидента та борця за свободу Василя Макуха», – написав посол.

Нагадаємо, що 5 листопада 1968 року дисидент Василь Макух на київському Хрещатику вчинив акт самоспалення, вигукуючи «Геть окупантів!», «Хай живе вільна Україна!», «Геть з окупованої Чехословаччини!». Так він висловив протест проти окупації України та Чехолословаччини. У серпні 1986 року на територію Чехословаччини зайшли танки країн Варшавського договору, як реакція СРСР на лібералізацію і реформи у країні. Через два місяці, 16 січня 1969 року в Празі скоїв самоспалення 20-річний студент філософського факультету Карлового університету Ян Палах.

Василь Макух народився у 1927 році на Львівщині у селянській родині. Юнаком підтримував зв'язок із членами «Просвіти» та ОУН, а під час Другої світової війни воював у лавах УПА, за що був засуджений радянською владою до 10 років каторжних робіт.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ