22 жовтня у стінах львівської «PM Gallery» відбулось відкриття виставки ліричної абстракції «Enigma: крізь простір і час» авторства української мисткині Ніни Буряк. Також під час мистецької події художниця презентувала каталог із своїми роботами.

Це правда, що талановиті люди – талановиті у всьому. Львівська мисткиня Ніна Буряк якраз і належить до тієї когорти творчих людей, які ніколи не бояться вчитися та завжди випробовують свої сили у різноманітних творчих амплуа. 

Фото: Вголос

Закінчивши у 80-х роках минулого століття навчання у Державному інституті прикладного та декоративного мистецтва, жінка тривалий час працювала модельєром у Львівському Будинку моделей.

Утім моделювання одягу виявилось далеко не єдиним вмінням цієї талановитої львів’янки. Чимало місця у її творчості зайняла графіка та живопис.

Зокрема, протягом останніх років жінка активно розвивається у напрямку ліричної абстракції. 

«Enigma» на полотнах Ніни Буряк

До експозиції із промовистою назвою «Enigma: крізь простір і час», яку авторка представила днями у Львові, увійшло 20 абстрактних живописних робіт, написаних нею протягом 2017-2018 років. 

У перекладі з грецької мови, слово «enigma» означає «загадка». Вочевидь, таку назву для своєї виставки мисткиня обрала неспроста: на полотнах Ніни Буряк можна справді віднайти безліч загадок. І, що важливо, їх обов'язково захочеться зрозуміти та розгадати. 

Тому що унікальність почерку Ніни Буряк вражає. Її картини неначе відкривають для кожного глядача окремий індивідуальний світ – світ ліній, образів та кольорів. Світ дуже абстрактний, але, водночас, наповнений глибокою лірикою та витонченістю.

Аби ділитись цим мистецьким світом з іншими було простіше, Ніна Буряк створила книгу із власними роботами. Її вона презентувала на виставці.

«Для мене це дуже великий прорив. Я дуже хотіла ці внутрішні зміни, які відчувала, зафіксувати. Роботи робляться, але це треба було зафіксувати у книжці» –  каже художниця. 

Публікація авторського каталогу стала можливою завдяки зусиллям родини та близьких друзів Ніни Буряк.  

«Коли ми спостерігаємо твори мистецтва – це і є наше життя в чистому вигляді»

На відкриття виставки прийшло чимало небайдужих до мистецтва людей, колег та друзів мисткині. Подію відвідав й відомий український музикант Олег Скрипка. У подяку художниця подарувала йому примірник своєї книги.  

"Ми люди і ми живемо емоціями. І як би ми не були занурені в світ матеріальний чи світ прагматичний, цей світ дарує нам емоції і ми їх переживаємо... Коли ми спостерігаємо твори мистецтва – це і є наше життя в чистому вигляді. Тому нам потрібно мати частіше дотик до мистецтва. Відвідування таких заходів – це, можна сказати, наче тренажерний зал наших емоцій",  –  поділився із нами враженнями український музикант.

Фото: Вголос

Із привітальним словом до авторки на відкритті експозиції виступив львівський професор та мистецтвознавець Роман Яців. За його словами, манера живопису Ніни Буряк є справді напрочуд унікальною. 

«Ми говоримо сьогодні про Ніну, яка є самодостатньою творчою одиницею. Ми говоримо про її нове розуміння проблематики сучасного митецтва. Її інтуїтивне сприйняття світу, її спостережливе око, її здатність дуже тонко реагувати на вібрації цього багатоскладного світу, справді вражають», – зазначив професор Роман Яців про виставку «Enigma».

Фото: Вголос

На думку мистецтвознавця Володимир Жишковича, розглядаючи роботи Ніни Буряк стає одразу зрозуміло, що над ними працює фаховий митець. Митець, який має хорошу школу, освіту та розуміння композиції і кольору. 

 

Ми знаємо, що є різні напрямки абстракції. Ніна формулює свою творчість у напрямку ліризму. І дійсно, коли оглядаєш кожну її роботу, за цими абстрактними формами ти проникаєш в цей зміст, який на перший погляд не помітний, набагато глибше", – зазначає він. 

Фото: Вголос

 

Світло, яке присутнє скрізь

Борис Буряк –  видатний український художник та чоловік Ніни – також дуже пишається творчістю коханої дружини. Він радіє, що вона займається справою, яка їй близька до душі. 

"Напевно найбільшою радістю для людини є фах, який вона любить. Коли людина любить фах, вона практично не працює. І так Ніна належить до тих людей, для яких фах і є любов’ю", – зазначає він. 

Фото: Вголос

Голова спілки художників Львова Ігор Гавришкевич, який також завітав на виставку, підкреслює, що завжди сприймав подружжя Буряків як людей світла. 

"Коли б я не спілкувався з ними, мені завжди на душі було приємно, я відчував що я живу. І перше враження від творів Ніни і цього альбому, це також – світло. Світло в душі, яке випромінюється у всіх цих абстрактних асоціаціях. Борис, мабуть, є прекрасним натхненником для Ніни у мистецтві, як і вона для нього" – додає він. 

Фото: Вголос

Зазначимо, що колекція Ніни Буряк під назвою «Enigma: крізь простір і час» експонуватиметься у PM Gallery» до 22 листопада 2021 року. Вхід безкоштовний.

Додамо, Ніна Буряк є членкинею Національної спілки художників України  з 1990 року. Її ім'я добре відоме не лише в Україні, а й поза її межами. Відтак, з 1987 року художниця брала участь у мистецьких виставках у Львові, Києві, Відні, Дортмунді, Анже, Зіґені, Зальцбургу та багатьох інших містах Західної Європи. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ