4 січня 2006 року Україна й РФ підписали угоду на 5 років, за якою Росія продаватиме газ Україні через компанію "РосУкрЕнерго" за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів. У той же час Україна заплатить лише по 95 доларів за тисячу кубометрів. Така різниця у ціні виникає через те, що "РосУкрЕнерго" буде купувати газ не тільки у Росії, але й у країн Середньої Азії. Україна, таким чином, одержить суміш дешевого середньоазіатського газу з російським. Про це повідомляє прес-служба СДПУ(О).

Щодо цього Заступник Голови СДПУ(О) Єфим Фікс сказав, що керівництво України повністю відповідає за ситуацію, яка склалася в Україні. І, насамперед, відповідальність за це повинен взяти на себе Президент держави. Тому що відповідно до Конституції він безпосередньо відповідає за міжнародну політику й забезпечення безпеки держави. А всі інші - це чиновники, які повинні виконувати волю єдиної людини - Гаранта Конституції. "Уряд втратив орієнтири в міжнародній політиці не маючи стратегії: економічного розвитку й міжнародної діяльності. Склалася ситуація, що призвела до таких наслідків, які ми маємо на газовому поприщі", - заявив Фікс.

Також Є. Фікс додав, що Росія сьогодні виявилася переможцем тому, що вона почала вимагати від України виконання всіх передбачених міжнародних і міждержавних угод: "Більше того, на мій погляд, сьогодні як ніколи гостро стоїть питання про те, що керівництво України й Президент повинні негайно переглянути своє відношення до єдиного економічного простору. Це та козирна карта, яка не дасть Україні остаточно потрапити в економічний колапс. Більше того, газова війна привела до втрат на міжнародному рівні. Європейський союз побачив в Україні не обов'язкового партнера, він побачив в Україні партнера, який думає тільки про себе. Він побачив в Україні партнера, який заради своїх амбіцій готовий навіть на те, щоб сусіди Європи страждали. Весь цей процесс супроводжує абсолютний непрофесіоналізм людей, які за рік не змогли вирішити проблему й дотягли її до тієї миті, коли закривають трубу".

За словами Є. Фікса, представникам сьогоднішньої влади краще продавати пиво, розводити бджіл, займатися такою діяльністю, яка не вимагає будь-яких розумових здібностей, а вимагає фізичної сили, мітли, лопати.

ІА "Вголос": НОВИНИ