[media=136068,136069,136070,136071] 

Маршрут екскурсії включав в себе місця, що були найбільш пов’язані з репресіями і терором в часи Німецької та Радянської окупації, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Серед них найвідоміші: площа Шашкевича біля Тюрми на Лонцького, Львівська цитадель та музей «Територія Терору», що розташований на просп. Чорновола.

Гідом заходу став історик Андрій Усач – співробітник музею «Територія Терору».

У коментарі «Вголосу» він розповів про власне бачення важливості таких заходів пам’яті:

«Ми повинні розуміти,що Голокост був частиною не лише єврейської історії, а частиною історії всіх людей, які тут проживали. Говорити про насильство треба вчитися, треба вміти правильно підбирати слова, адже воно нікуди не дівається з нашого теперішнього життя, бо війни і геноциди не пропали. Заходи, які ми проводимо: екскурсія, вулична виставка, ще низка акцій, є спрямовані на те, щоб розповісти, яким був Львів, які люди тут жили, як вони загинули і як ми можемо пам’ятати про них. Цією виставкою ми хочемо показати, що є різні форми пам’яті. Не обов’язково ставити помпезні пам’ятники чи проводити масштабні заходи. Можна просто проводити певну роботу, систематично залучаючи до неї людей, щоб ці люди знали, де вони живуть, яка історія цього місця».

Конференція-марафон «Простір пам’яті» проводиться у Львові з 1 по 3 липня з метою обговорення політики збереження пам’яті в Україні та Ізраїлі.

ІА "Вголос": НОВИНИ