Іронія долі для України чомусь складається так, що на цьогорічних виборах нам доводиться вибирати між старими корумпованими пиками та новими брехливими мордами.

Битва корумпованих «титанів»

Перші, зокрема представники старої влади, - розграбували державу, збагатилися на мільярди та остаточно себе дискредитували. А ті, які себе називають «новими», «чесними» і такими, які ще «не були в політиці», насправді є або другим ешелоном чинної політичної еліти - бюрократами міністерського та обласного рівнів, і тому менш публічними, або ж є аферистами зі сфери журналістики, юриспруденції, шоу-бізнесу, медицини та інших сфер, які заволоділи достатніми сумами грошей, щоб рватися до державного корита - тобто Парламенту. «Старі хабарницькі пики» залякують виборців московським реваншем та проросійськими настроями «нових морд», а «нові», не менш злочинні та одіозні, акцентують на корумпованості старої влади, наголошуючи, що «чесне слово, прагнуть змін та реформ».

Найбільш показово всю безвихідь політичного вибору для українців демонструє розклад сил на 94 мажоритарному окрузі на Київщині, події в якому журналісти вже назвали одним з найзахоплюючих сюжетів виборчої кампанії, а в мемах соцмереж його називають «самим п'яним округом». Соціальною трагедією цього округу стало те, що найгостріша боротьба за перемогу ведеться поміж трьома однаково одіозними кандидатами.

За 94 округ воюють бізнес-партнер експрезидента Порошенка, обвинувачуваний пресою у масштабних корумпованих схемах Ігор Кононенко, а також епатажний та скандально відомий журналіст і блогер, якого називають «замовним медіа-кілером Коломойського», Олександр Дубінський від «Слуги народу». Показово, що гострота боротьби за округ між двома лідерами депутатської гонки зайшла настільки далеко, що в хід пішли взаємні брудні виборчі технології. На окрузі «балотуються» одразу троє Дубинських і четверо Кононенків, які покликані роздробити електорат опонента.

Третю планку тримає не менш одіозний «ексрадикал», якого публічно заарештовували за корупцію та хабарництво, Ігор Мосійчук. Всі троє кандидатів є людьми відомими, а скандали, пов'язані з ними, неодноразово були топ-темами центральних телеканалів та видань, тож нещасним виборцям 94 округу доводиться вибирати «менше зло» з практично однаково заплямованих кандидатів.

«Корупціонер» VS «аферист»

Неодноразовий фігурант корупційних справ та антикорупційних розслідувань Ігор Кононенко вже давно почав засівати округ гречкою та заручатися підтримкою місцевого плебсу, адже грошей на вибори у нього більш ніж досить. Ставши заступником голови парламентської фракції Порошенка, він отримав під своє кураторство одну з ключових і найбільш прибуткових державних сфер – енергетику та ядерну політику.

Про тіньовий вплив армійського товариша та бізнес-партнера голови держави Кононенка на рішення у цій галузі протягом останніх років знято безліч сюжетів та журналістських розслідувань. Його персона настільки одіозна, що словосполучення «смотрящий Порошенка» і «сірий кардинал» - це найм'якші епітети, які використовують опоненти Кононенка, описуючи діяльність нардепа. Кононенка звинувачували у корупції, підкупі депутатів, у виводі державних коштів у офшори і називали «головним рішалою» експрезидента. А лідер «УКРОПу» Геннадій Корбан називав його «касиром» «БПП», який контролює низку державних банків, «Укртранснафту», Одеський припортовий завод та ін. Ексголова СБУ Валентин Наливайченко навіть оприлюднив схему «Кононенка-Герасим’юка» з виведення грошей з державних рахунків за кордон через офшорні компанії.

Водночас «одіозному корупціонеру», якщо вірити численним повідомленням преси, від партії Володимира Зеленського протистоїть скандальний журналіст-розслідувач каналу «1+1», епатажний блогер, який веде свої виступи у брутальній матюкливій формі Олександр Дубінський. Доларовий мільйонер та власник восьми квартир і п'яти «мерседесів», яких ніяк не купити на журналістську зарплату, Дубінський прагне завоювати серця виборців округу акцентуванням на своє «нове обличчя в політиці» та антикорупційні розслідування у своїй телепередачі.

Втім, ці розслідування чимало журналістів називають зведенням рахунків, а впливове видання «Українська правда» навіть звинуватила Дубінського у «необ'єктивності та замовному характері матеріалів». Скандального журналіста також називають «медіа-кілером», «інформаціним аферистом» та «чорним піарщиком», який «за великі суми очорнює конкурентів чи відбілює людей оточення олігарха Коломойського». А також - «шантажистом банкірів», з яких, за повідомленнями преси, Дубінський витягував гроші в обмін на непублікування компрометуючих особистих матеріалів, про що говорив в інтерв'ю один з власників банку «Михайлівський». Нещодавно Дубінський навіть відзначився фізичними погрозами одному з кандидатів-конкурентів по округу, якого змусив відмовитися від балотування.

Боротьба за округ супроводжується взаємними звинуваченнями опонентів в корумпованості, зв'язках з олігархами і взаємними закидами у роботі на Кремль та співпраці з проросійськими політичними фігурами - Медведчуком, Портновим, Януковичем і т.д.

 Дзеркальний округ

Округ є віддзеркаленням боротьби в загальнодержавному масштабі: команда старих корупціонерів проти нових епатажних аферистів
Фактично ситуація на 94 мажоритарному округу є віддзеркаленням політичної боротьби всієї країни в загальнодержавному масштабі: команда старих корупціонерів, які останні п'ять років дерибанили бюджет країни, проти нових епатажних аферистів, які грають на публіку та маніпулюють виборцями, щоб посісти місце біля корита своїх попередників. Простому виборцеві важко навіть визначитися: хто з них більше, а хто менше зло, адже обирати доводиться поміж однаково аморальних та корумпованих персонажів.

І соціологічні опитування засвідчують, що представником від округу, найбільш ймовірно, стане хтось з одіозної трійки. Тож хто б не виграв у 94 окрузі, але його жителі точно програють. Зрештою, народ має таку владу, на яку заслуговує, тож якщо найвищі показники популярності на окрузі мають аферисти та корупціонери, аніж українські патріоти та націоналісти - значить електорат цінує гречку та лапшу більше, аніж свободу і національну гідність.

ІА "Вголос": НОВИНИ