Ввечері 21 січня закінчилось друге спільне засідання Громадської ради міжнародних експертів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо 12 кандидатів. За його підсумками ще 9 сумнівних кандидатів виключили з конкурсу до Антикорупційного суду.

Як повідомляє Центр протидії корупції, один кандидат покинув конкурс за власним бажанням, а двох – допустили Комісія та Рада експертів, передає Громадське.

Так, з конкурсу виключили Петра Бурду, Миколу Дідика, В’ячеслава Дмитрієва, Олега Кімстачова, Віктора Онуфрієва, Івана Соловйова, Руслана Хитрика, Тетяну Черниш та Дмитра Ягунова.

Як повідомлялось, кандидат Олексій Омельян зняв свою кандидатуру із конкурсу добровільно.

Кандидати мали можливість прокоментувати сумніви щодо їхньої доброчесності та професійності, висловлені міжнародними експертами, а також відповісти на додаткові запитання.

«За результатами засідання участь у конкурсі продовжують Інна Білоус, суддя, яка заборонила акцію протесту у Тернополі під час Революції Гідності та потрапила до списку негідних кандидатів до Антикорсуду на думку громадськості, та Петро Феськов, до майна якого попередньо були питання», — повідомляє ЦПК.

Наступні спільні засідання ВККС та ГРМЕ заплановані на 22 січня, 23 січня, 24 січня та 28 січня.

Раніше Громадська рада міжнародних експертів виключила з конкурсу до Антикорсуду 8 кандидатів. Рада міжнародних експертів сумнівалася у доброчесності майже половини кандидатів із 113.

Загалом документи на посаду судді станом на 24 вересня подали 342 кандидати, з них 240 до судів першої інстанції, 102 — до апеляційної палати.

Загалом до Вищого антикорупційного суду планують набрати 39 суддів, з них — 12 посад до Апеляційної палати.

Створення Антикорупційного суду — одна з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці. Серед його запланованих функцій — розслідування справ Національного антикорупційного бюро щодо корупції серед високопосадовців. Серед інших вимог — підвищення цін на газ для населення та збалансування державного бюджету.

ІА "Вголос": НОВИНИ