Про це вона заявила в інтерв'ю агентству УНІАН.

«Мінські угоди ще повністю не реалізовані, і ми як і раніше вважаємо, що вони мають бути. Це мета переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи та обговорення в «нормандському форматі». Мінськими угодами, дійсно, як це було вкрай необхідно, вдалося зупинити небезпечну ескалацію насильства. По-друге, вони надали план врегулювання ситуації, з якою ми стикаємося, таким чином, щоб повністю поважати територіальну цілісність і суверенітет України», – сказала Могеріні.

Вона зазначила, що в ЄС відомо, що бойові дії на Донбасі тривають з жахливими наслідками. «Ми працюємо над створенням умов, які гарантують досягнення повного припинення вогню і прискореного прогресу усіма сторонами конфлікту) в рамках виконання своїх зобов'язань. Ми послідовно озвучуємо це через наші контакти як з українською владою, так і з Росією. Ось чому наші санкції важливі. Вони можуть посилити політичний та економічний тиск, запобігти подальшій ескалації і в кінцевому підсумку сприяти зміні поведінки Росії та її підходу до Мінським процесу», – зазначила Могеріні.

На питання, чи може ЄС розглядати доповідь Інституту Хадсона з конкретними пропозиціями щодо миротворчої місії ООН, Могеріні пояснила, що рішення про таку місію приймається Радою Безпеки ООН, а не Європейським Союзом як таким.

«Ми хотіли б, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні мала повний доступ до всієї території України, в тому числі, вздовж російсько-українського кордону, у відповідності зі своїм мандатом. Якби місія, узгоджена Радою Безпеки ООН, могла б усе це прискорити і допомогти просуванню реалізації Мінських домовленостей, ми б, звичайно, були тільки за», – наголосила високий представник.

На уточнення, чи не настав час для ЄС бути більш активним учасником по врегулюванню ситуації в Україні, Могеріні вказала, що взаємодія ЄС «через наші держави-члени, Францію і Німеччину, з Україною і Росією, з ОБСЄ, ООН та США, тісна і відбувається на постійній основі».

«Ми не тільки є найбільшим учасником Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, але тепер і підсилюємо наш внесок. Крім того, ми підтримуємо переговори у Тристоронній контактної групи», – підкреслила Могеріні.

Високий представник констатувала, що, якщо раніше Росія була стратегічним партнером для Євросоюзу, то «це вже не так».

«Зрозуміло, що наші відносини з Росією – це не те, що було, і не те, що могло б бути: повна реалізація Мінських угод є ключовим елементом будь-яких істотних зрушень у наших відносинах. Але ми в ЄС знаємо, що там, де є явний інтерес ЄС, виборче взаємодія з Росією також необхідно», – додала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ