24-річна британка Люсі Г'юз отримала міжнародну премію в галузі промислового дизайну Джеймса Дайсона (James Dyson Award) за винахід пластика, що розкладається природним шляхом.

Молода винахідниця вигадала спосіб виробляти біорозкладний пластик з відходів рибної індустрії. Придуманий нею матеріал називається MarinaTex, пише ВВС.

На конкурсі Г'юз обійшла 1077 учасників з усього світу і отримала нагороду у 30 тис. фунтів (940 тисяч гривень).

Вона вивчала інженерний дизайн в Університеті Сассекса, і матеріал, який отримав премію, став її дипломним проєктом. Університет, в якому навчається дівчина, отримав 5 тис. фунтів (157 тисяч гривень).

Пані Г'юз говорить, що для неї фактор збереження довкілля – ключовий у всьому, що вона розробляє.

Сам сер Джеймс Дайсон, англійський винахідник і засновник компанії Dyson, сказав, що винахід дівчини одночасно вирішує проблеми одноразових пластикових і рибних відходів.

На відміну від більшості інших видів біопластика, винайдений Люсі Г'юз MarinaTex розкладається за звичайних температур.

Це означає, що люди зможуть утилізувати його в компості біля будинку.

Згідно зі звітом ООН, 27% відходів від виловленої людьми риби взагалі не використовується.

MarinaTex бере ці відходи і поєднує їх, зокрема, з червоними водоростями, щоб створити альтернативу пластику, що не розкладається.

Після роботи над створенням матеріалу протягом року і отримання нагороди пан Г'юз вважає, що вона як і раніше знаходиться тільки на початку шляху.

"Наступним етапом є розробка, щоб побачити, як я зможу її масово виробляти", – додає дівчина.

Міжнародну премію Джеймса Дайсона вручають з 2004 року.

У правилах конкурсу зазначено, що учасники повинні створити щось, що допомагає впоратися з однією з глобальних проблем.

Фонд Джеймса Дайсона повідомляє, що у 2019 році було зареєстровано найбільшу кількість жінок серед учасників з 27 країн.

У 2019 з Люсі Г'юз змагалася Анна Бернбаум з Імперського коледжу Лондона, що отримала другу премію.

Ця жінка розробила монітор стану дихальної системи астматиків під назвою Afflo. Сама Анна також страждає від астми.

Іншим одержувачем другої премії став випускник Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії Райан Тіллі: він розробив позашляхові шини Gecko Traxx для коліс крісел людей з інвалідністю.

За весь час існування премії першу нагороду шість разів отримували конкурсанти з Британії і по два рази – винахідники з Австралії, Канади і США.

Минулого року першу премію одержала група дослідників з англійського Університету Ланкастера за розробку портативної турбіни O-Wind для генерації електрики з вітру, що дме в будь-якому напрямку.

ІА "Вголос": НОВИНИ