Підлітки і молоді люди, які поєднують навчання у школі чи вузі з підробітками, здобувають безцінний досвід роботи, а інколи й матеріальну незалежність. Безперечною перевагою такого віку для початку роботи є енергійність та «гнучкість». У молодому віці набагато легше експериментувати з професійними напрямками, ніж у зрілому, та засвоювати нові знання.

Крім того, у молодому віці є безліч можливостей для старту кар’єри, і навіть заснування власної справи. Але все залежить виключно від цілей та наполегливості молодої людини.

У яких галузях потрібні працівники такого віку

У віці 15-18 років, як правило, молоді слід розраховувати на тимчасове працевлаштування – наприклад, у літній період. У великих містах можна робити ставку на сезонні розваги. Так, на цей час можна влаштуватись оператором атракціонів, аніматором, продавцем поп-корну, солодкої вати, морозива, охолоджуючих напоїв та ін. Але така робота може потребувати медичної книжки, адже належить до сфери громадського харчування.

Для тих, хто бажає знайти роботу на постійній основі, варто звернути увагу на вакансії промоутерів (традиційно діє погодинна оплата), нянь (підходить переважно для дівчат, але і хлопці можуть проявити свою відповідальність), продавців сім-карт та офіціантів. Така робота не потребує складного навчання. Але тим, хто претендує на вакансію офіціанта, доведеться пройти коротке стажування і також пред’явити медичну книжку. Така робота підходить для активних, витривалих, акуратних, відповідальних та доброзичливих людей. За цих умов вона може стати джерелом непоганого доходу – від 2 до 6 тисяч гривень за місяць. До того ж, влаштуватись офіціантом можна офіційно – з повним соціальним пакетом та перспективами кар’єрного зросту (наприклад, до посади адміністратора).

У якості як тимчасового, так і постійного працевлаштування можна розглядати позиції операторів call-центрів та кур’єрів. Такі вакансії універсальні і не потребують спеціальних знань (потрібно лише пройти невелике навчання), але розраховані на комунікабельну молодь.

Для підлітків і молодих людей, які проживають у невеликих містах або розглядають альтернативні способи заробітку, оптимальним варіантом є фріланс: копірайтинг, рерайтинг, переклади, написання відгуків, оголошень і т.д. Рівень доходу за такої зайнятості варіюється і залежить від навиків, об’єму виконаної роботи та її специфіки. А підлітки, яких цікавить сфера IT, мають нагоду розпочати діяльність у цій перспективній галузі, заробляючи від 2 до 7 тисяч гривень за місяць. Перевага такої роботи полягає у тому, що зазвичай в ній відсутні вікові обмеження, а об’єм роботи (замовлень) можна обирати самостійно. Крім того, за умови серйозного підходу та старанності, є можливість створити портфоліо виконаних робіт з позитивними відгуками, яке обов’язкового стане у нагоді у майбутньому.

Шукаємо роботу: поради фахівців

Спеціалісти рядять шукати роботу не тільки у категоріях «для підлітків» чи «для студентів», але й напряму звертатися до роботодавців, якщо робота чи компанія вас цікавить. Так, якщо ви студент і маєте намір отримати досвід роботи за фахом вже з перших курсів навчання, варто проаналізувати пропозиції (наприклад ті, що пропонує сайт пошуку роботи у Львові Ua.Trud.com) та вибрати варіанти, розраховані на кандидатів з мінімальним досвідом. Далі потрібно сформувати список організацій, які належать до потрібної вам категорії, і створити професійне резюме.

За відсутності досвіду роботи рекомендується робити ставку на навики та особистісні риси: відповідальність, самоорганізованість тощо. Крім того, обов’язково використовуйте мотиваційні листи та оригінальний підхід – працедавці цінують ініціативність, цілеспрямованість, енергійність та креативність, що властиві молоді.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ