Про це йдеться у повідомленні НБУ.

За даними Нацбанку, інфляція в Україні продовжуватиме рости. Насамперед високими темпами зростали ціни на послуги, зокрема, це стосується вартості послуг середньої та вищої освіти, які зросли на тлі збільшення витрат на оплату праці. Також прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, на м'ясну та молочну продукцію, через підвищення цін на відповідні сирі продукти.

Водночас уповільнилось подорожчання одягу, взуття, а також інших, переважно імпортних непродовольчих товарів (електроніка, побутова техніка та товари особистого догляду) завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

Суттєво прискорилося зростання цін на яйця на тлі поступової активізації їх експорту після скасування обмежень на ввезення такої продукції окремими країнами та сезонного скорочення її пропозиції. Високими залишалися темпи зростання цін на молоко та овочі.

Водночас, у вересні рішенням Уряду були збільшені мінімальні ціни на алкогольні напої, в результаті чого відбулось очікуване прискорення зростання цін на них до 17,5%. Темпи зростання цін тютюнові вироби у вересні становили 41.1%. Крім того, продовжили прискорюватись ціни на хліб та транспортні послуги на тлі зростання їх собівартості.

Ціни на паливо очікувано прискорили зростання до 12.4% р/р (зросли на 2.9% м/м). Зокрема у вересні подорожчали бензин та дизельне паливо на тлі зростання цін на нафту на світових ринках та підвищення обмінного курсу євро, оскільки акцизи на паливо встановлені саме в цій валюті. Крім того, попри зниження цін на скраплений газ наприкінці вересня, за підсумками місяця вони виявились вищими, ніж у серпні, що зумовило їх суттєве прискорення в річному вимірі.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ