Рішення синоду Вселенського патріархату, прийняте нещодавно, скасувало юрисдикцію Російської церкви над українським єпископатом і відтоді в Україні УПЦ Московського патріархату, фактично, не їснує.

«Скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні», — розповів в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Україна архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Тельміський Іов.

"З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого існування", — зазначив Іов.

Тепер в очах Константинополя всі ієрархи українських церков мають однаковий статус і рівні права на участь у соборі Вселенського патріархату щодо автокефалії Української церкви.

Водночас Іов не наважився спрогнозувати дату скликання собору, щодо української автокефалії. Він зазначив лише, що Вселенський патріарх зробить це, коли вважатиме, що "час настав".

Архієрей також пояснив, що в Україні не зможуть канонічно існувати дві православні Церкви.

"Згідно канонів церкви, на території однієї держави має бути тільки одна православна Церква", — сказав Іов.

Своїх же "братів" із Російської церкви він закликає повернутися до єднання зі Вселенським патріархатом і припинити погрожувати розколом у православ'ї. Звинувачення на адресу Константинополя в розколі і "східному папізмі", які зараз лунають із Москви, архієпископ Іов вважає необґрунтованими та такими, що базуються на незнанні церковних канонів.

ІА "Вголос": НОВИНИ