Намісник Свято-Успенської Лаври Митрополит Володимир (Мороз) просить «фізично захистити» Лавру від «онуків Леніна».

Відповідне звернення священнослужителя Московського патріархату опубліковане на сайті Лаври.

«В різні часи історії нашим попередникам і рідним по вірі і духу православним християнам приходилось свідчити, ісповідувати свою віру і захищати свої святині. Враховуючи ситуацію, яка склалась, і по інформації, якою ми володіємо, і по загрозам розправою, яка все поширюється видно, що і нам прийдеться щось пережити.

А тому просимо вашої підтримки, в першу чергу молитвенну, моральну і видно потрібна буде фізична ваша присутність. Тепер не 17-й рік двадцятого століття, і не розгул жовтневої революції, однак внуки Леніна – по духу, грозять розправою, а тому захистимо свою святиню», - каже піп.

Також намісник святині заявляє, що готується до «захисту» Лаври і обіцяє повідомити «захисникам», коли саме треба буде приїхати.

«Кому не байдужа доля Почаївської Свято-Успенської Лаври, нашої православної української святині, і не тільки української, а всесвітньої святині, будьмо готові, щоб її захистити. Додатково ми постараємося Вас проінформувати коли приїхати…», - додає піп.

Раніше повідомлялося, що Московський патріархат звозить до Києва тітушок для провокацій проти екзархів Вселенського Патріархату 1 жовтня.

Нагадаємо, на початку вересня у рамках підготовки до надання автокефалії Православній Церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив своїх Екзархів у Києві: Архиєпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та Єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Наступного дня синод Російської православної церкви виступив із заявою, в якій висловив «рішучий протест і глибоке обурення» у зв’язку рішенням Константинопольського патріархату призначити у Києві двох екзархів (повірених). Заяву розміщено на сайті Московського патріархату.

25 вересня, московські попи знову заявили, що «Україна – це їхня канонічна територія» та вони вимагають від Константинополя відкликати своїх екзархів, які готують УПЦ КП до надання томосу. 

У Константинопольському патріархаті заявили, що УПЦ МП не має права «виганяти» екзархів з України.

29 вересня в ЗМІ з’явилася стенограма зустрічі Вселенського Патріарха Варфоломія та Московського Кіріла, що відбулася 31 серпня у Стамбулі. На цій зустрічі Російський патріарх Кіріл звинувачував українську владу у підкупі Вселенського Патріархату, а Варфоломій наголошував на систематичній брехні РПЦ та праві України на незалежність.

ІА "Вголос": НОВИНИ