Про це заявив Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет, пише РІСУ.

«Удар буде сильний, дуже сильний. Перше – історія російської церкви буде починатися не з хрещення Русі, а буде починатися з 1448 року. З того часу, коли вона відокремилась від Київської митрополії. І сама Москва визнала це в 1948 році, коли святкувала 500-ліття автокефалії російської церкви. Значить історія російської церкви буде починатися з ХV століття. Це – перше», – заявив Патріарх.

Разом з тим, священослужитель пояснив, чому Україна ніколи не була частиною Росії, як часто стверджують російські політики.

«Друге – Україна не була, не є і не буде частиною Росії. Бо Русь існувала, а Росії не було як держави. А потім, коли виникла держава, але називалася вона Московією, а не Руссю. А Русь – це Україна. Навіть Крим, якщо взяти, то Крим належав Русі. Бо князь Володимир переміг візантійське військо в Криму. А раз він переміг – значить Крим став належати Русі. Те, що російській Церкві прийдеться переписувати свою історію, і не тільки церкві, а й Росії прийдеться переписувати свою історію, – це видно очевидно. І тому йде така шалена боротьба», – наголосив Філарет.

Нагадаємо, 22 квітня Вселенський патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ.

Делегація Константинопольського патріархату передала президенту Петру Порошенку послання Варфоломія, в якому він говорить, що Константинопольська церква взяла на себе ініціативу відновити єдність православних вірян України.

28 липня патріарх Філарет на церемонії до 1030-й річниці Хрещення Русі сказав, що Помісний собор одноголосно підтримав автокефалію української церкви одразу після проголошення незалежності України 25 років тому. Цього дня Києві пройшла багатотисячна хода УПЦ КП з нагоди 1030-річчя хрещення Русі. Під час урочистостей виступили президент України Петро Порошенко та очільники церков.

Разом з тим, заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко наголосив, що рішення щодо автокефалії УПЦ уже ухвалено.

ІА "Вголос": НОВИНИ