Упродовж 70 років радянської окупації українців тотально русифікували і вбивали в голову десятки міфів, покликаних стерти українськість України.

Про це в інтерв'ю «Вголосу» сказав син головнокомандувача УПА, нардеп Юрій Шухевич.

«Нам розповідали про «вєлікій СССР», про «вєлікую атєчєствєнную», про те, що совєцький союз — це, мовляв, найдемократичніша і найщасливіша країна, що вона «врятувала світ від фашизму», що вона зробила величезне досягнення, запустивши людину в космос… Нам нав’язували брехливу історію, нас намагалися переконати в тому, що московити — це наші брати, хоча насправді історичні факти доводять, що московити — це колоніальне об’єднання угро-фінських племен, яке не має ні найменшого стосунку до слов’ян і з’явилося на політичній мапі всього-на-всього, як улус Золотої Орди.

Та сам глава уряду Російської імперії Петро Столипін 1909 року у газеті «Росія», яка тоді була урядовим офіціозом, заявив російським лібералам: «Панове, початок нашої державності — не в британському парламентаризмі, а в Золотій Орді!» От як воно було! А нам десятками років нав’язували побрехеньки про «братній народ». І щонайгірше — таки нав’язали!» — каже Юрій Шухевич.

За його словами, українцям це вбилося в голову, і вони, на жаль, ніяк не можуть позбутися цієї брехні протягом років.

«Не можуть позбутися з вини української влади, яка не спромоглася за 27 років відновленої незалежності зробити українську освіту українською, не спромоглася написати правдиву українську історію і донести її до учнів, не спромоглася пояснити, чому багато українців російськомовні і чому ця мова насправді для них чужа…

Візьмемо для прикладу: негри на Гаїті розмовляють тією самою мовою, що й парижани, — французькою. То що вони з французами — браття? Аж ніяк. Ці негри — потомки французьких рабів, яких туди завезли у XVII столітті. І не більше. Так само і з російською мовою в Україні», - зазначає Юрій Шухевич.

Більше на цю тему читайте у статті: Чим небезпечний “український мір”?

ІА "Вголос": НОВИНИ