Міністерство охорони здоров’я вирішило припинити повне фінансування пацієнтів, котрі досі не уклали декларацій із лікарем. Це може статися вже з 1 квітня.

«Зелений» і «червоний» списки

Зараз усі пацієнти терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів поділені на два списки — «зелений» і «червоний». Перший складається з людей, котрі вже встигли укласти декларації. На сьогодні, за даними Нацслужби здоров'я, це зробили майже 26 млн українців. Решта входять до другого списку. Однак у МОЗ зазначають: пацієнтів зі «зеленого» списку з кожним днем ​​стає все більше. Наприклад, лише за два тижні березня декларацій уклали на 815 тисяч більше, ніж у лютому, а в лютому — на 1,17 млн ​​більше, ніж у січні, пише «Сегодня».

«Це вимагає збільшення фінансування закладів охорони здоров'я, які працюють за »зеленим« списком, і скорочення для тих, хто працює за »червоним", — кажуть чиновники.

Жорстка економія

Щоб вирішити цю проблему, МОЗ пропонує змінити правила фінансування. Сьогодні за одного пацієнта з обох списків лікар отримує 370 грн на рік. Якщо Кабмін прийме ініціативу медчиновників, уже з 1 квітня за людину з «червоного» списку лікарі отримуватимуть по 120 грн на рік. Раніше планувалося, що таке зниження можливе лише 1 липня. У міністерстві зазначають, що цей крок дозволить заощадити 360 млн грн, які підуть на фінансування «зеленого» списку. Щоправда, кажуть чиновники і про ризики:

«Це підштовхне медустанови, які ще не уклали договори з Нацслужби здоров'я, укласти їх якомога швидше або шукати інші джерела фінансування».

Невигідний список

Один зі столичних терапевтів, на умовах анонімності, розповів про можливі негативні наслідки такого рішення:

"Лікарю набагато вигідніше буде приймати пацієнтів з деклараціями, а людям із "червоного" списку казати, що все розписано на кілька годин вперед, а потім потрібно йти додому до пацієнта. Різниця в оплаті хоча і не велика, але вона все одно є".

Медексперт Зоряна Черненко заспокоює: допомогу отримають всі.

"У нас закони говорять, що кожен українець має право на медичну допомогу. І тільки інший закон може це право обмежити, а не постанова Кабміну. Якщо хтось порушить цю норму, то йому загрожуватиме кримінальне переслідування за ненадання медичної допомоги".

ІА "Вголос": НОВИНИ