Сьогодні у Львові стартували роботи зі встановлення пам'ятника Францу-Ксаверу Моцарту на площі Маланюка. Попри те, що не всі львів'яни підтримали цю ініціативу, схоже, пам'ятник у місті таки буде. З цієї нагоди «Вголос» поспілкувався з львів'янкою та громадською активісткою Олесею Дацко.

Коли встановлять пам'ятник?

Сьогодні, 20 серпня, на площі Маланюка розпочалась підготовка до встановлення пам'ятника сину видатного австрійського композитора Вольфганга Амадея Моцарта - Францу Ксаверу Моцарту. Наразі на місці тривають роботи з покращення благоустрою площі. 

Як йдеться на сайті Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, урочисте відкриття пам'ятника, присвяченого композитору та музичному діячеві Львова Францу Ксаверу Моцарту, відбудеться 26 серпня.

Урочиста подія буде супроводжуватись класичною музикою. Зокрема, повідомляється, що прямо на площі Маланюка вперше прозвучить святкова кантата «Меланхолійна кантата на честь львівського Моцарта», написана композитором Богданом Сегіним. 

Чия ініціатива?

Пам'ятник Моцарту встановлять на честь 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта в рамках міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt. Також ініціаторами цього проєкту є Міжнародна фундація Моцартеум у австрійському м. Зальцбург та наукове товариство Mozartiana Galicia.

Рішення про реалізацію цього мистецького проєкту підтримала Львівська Міська Рада під час засідання виконавчого комітету 29 квітня 2021 року. Над створенням пам'ятника працював австрійський скульптор Себастьян Швайкерт.

За словами організаторів фестивалю LvivMozArt, ескіз фігури оплатила та подарувала Львову Міжнародна фундація Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія). Українська сторона оплатила лише витрати з виготовлення та встановлення скульптури. Функції замовника, відповідно до рішення Львівського виконкому ЛМР, поклали на неприбуткову ГО «Львів.Моц.Арт.3». 

Як зазначила раніше відома українська диригентка та арт-директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів: "Проект дуже важливий, адже викликав величезний резонанс, як в місті, так і в Україні в цілому, а також і на міжнародному рівні".  

Спорудження пам'ятника підтримав й головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. За його словами, цей пам'ятник справді пасуватиме площі Маланюка.

«Ми говоримо не про традиційний пам'ятник, не про скульптуру, яка з'їдає простір, а навпаки, про скульптуру яка задає певний настрій, наштовхує на певні метафори, на певні алюзії, на певні моменти пов'язані з культурною історією міста», — наголошував раніше він.

Хто проти та чому?

Попри це, не всі львів'яни підтримали ініціативу зі встановленням пам'ятника, що стало причиною тривалих дискусій у суспільстві. Мешканці міста створювали петиції та писали звернення, аби скасувати встановлення пам'ятника, але й це жодним чином не вплинуло на процес. 

Неодноразово свою позицію щодо пам'ятника Францу-Ксаверу Моцарту у Львові висловлювала львів'янка та громадська активістка Олеся Дацко.

Зокрема, ще 4 травня 2021 року вона надсилала запит до Львівської міської ради щодо ініціаторів та джерел витрат на встановлення пам'ятника Моцарту-молодшому у Львові, оскільки на засіданні виконавчого камітету не було озвучено, звідки саме місто бере кошти на цей проєкт. Крім цього, у запиті вона попросила, аби їй надіслали інформацію про те, чи було проведено конкурс на проєкт найкращого пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту. 

Натомість протягом багатьох місяців, запитання львів'янки так і залишались без відповіді. Зараз вона вважає, що інформацію про витрати замовчують не просто так, а, через те, що найімовірніше гроші на цей проєкт пішли з бюджету міста. 

«Я переконана, що на виготовлення та встановлення цього памятника просто «спустили» і «роздерибанили» бюджетні гроші. Оскільки вони просто з'їхали з цієї теми і відповіді на мій запит не дали... Наталія Алексєєва — дуже фаховий юрист і я не вірю, що вона не зрозуміла змісту того, що я запитала у запиті", — каже вона. 

За словами Олесі Дацко, на виготовлення та встановлення пам'ятника могли витратити величезну суму, однак за ці кошти міська влада могла зробити більш важливі речі. 

«На це пішов точно не 1 мільйон гривень, а, думаю, цілих 10 мільйонів. Цю суму, щоб ви розуміли, можна було б використати, аби зробити 7-8 наших каналізацій. І поки мешканці Кривчиць, Білогорщі та Левандівки живуть без каналізації та нормальних доріг, у нас потихеньку дерибанять кошти. Крім цього, в нас жодної школи, жодного садка не збудовано! Якщо вже дуже хочете постать Ксавера Моцарта увічнити, то збудуйте краще музичну школу та назвіть її його іменем. Думаю, це буде корисніше», — підкреслює львів'янка. 

 

Вона наголошує також на тому, що коли йдеться про увічнення відомих українців, то міська влада, навпаки, знизує плечима і каже, що наразі немає фінансових можливостей. 

"На такі проєкти як цей чомусь завжди знаходяться кошти в бюджеті... Я розумію, що Ксавер Моцарт — це видатна особа, але невже для українців він є важливішим, ніж Євген Маланюк? Доки ми будемо страждати цим комплексом меншовартості?", —  запитує активістка. 

 

Крім цього, Олеся Дацко нагадує, що зараз Львів знаходиться в умовах фактичного дефолту. 

«Олег Іщук цього року десь двічі чи тричі заявляв, що в бюджеті немає коштів і що Львів є на грані дефолту. То, яким чином, будучи на грані дефолту, можна собі дозволяти такі елементи розкоші? Так, Львів не є бідним містом, але ми зараз у боргах, через те, що у нас є ось такі витрати», — підсумовує вона. 

Нагадаємо, станом на зараз у Львові триває бюджетна криза. Через потребу повертати кредиті, взяті за часів минулих каденцій міського голови Львова Андрія Садового, а також масштабні ремонти доріг, які розпочались перед виборами минулого року, навантаження на бюджет сильно зросло. 

Зокрема, на сесії ЛМР 20 травня керівник департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук заявив, що наступного року для сплати всіх боргових зобов’язань міста необхідно буде понад 1 млрд 100 млн гривень. «165 млн – то відсотки, 265 млн – виплата по гарантіях комунальним підприємствам і 674 млн – це тіло кредиту», – зазначив він.

Зауважимо, що станом на зараз Бюджету Львова критично бракує надходжень. Зокрема, на засідання комісії культури депутати виявили, що міські чиновники запланували робіт на об'єктах культури на суму в понад 300 млн грн, у той час, як у бюджеті на це закладено фактично 50 млн. Згідно з результатами першого півріччя до бюджету розвитку Львівської МТГ надійшло 175,1 мільйона гривень, що становить 52,3% від запланованого на перше півріччя. Бюджет розвитку недоотримав 160 мільйонів гривень.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ