Таке уповільнення ланцюгової реакції клітинних процесів, які в кінцевому підсумку призводять до загибелі клітин всього мозку, може зайняти кілька годин після смерті серця, передає Ukr.Media.

І робота кори головного мозку – так звана «мисляча частина» – продовжуватиметься, весь цей час житиме, хоч і повільно. Це означає, що смерть (зупинка серця), за словами лікарів, є лише першою її фазою.

Мозок помирає повільніше, ніж серце, тому деякий час людина живе навіть після констатації смерті.

Дослідження вчених з Нью-Йорка підтверджує підсумки більш раннього відкриття, яке зробили канадські фахівці з Університету Західного Онтаріо. Вони також заявляли, що життя після смерті далеке від завершення: після зупинки роботи багатьох органів мозок все ще продовжує працювати – і досить довго.

Сучасній медицині, втім, і раніше було відомо, що мозок помирає пізніше, ніж серце (завдяки чому стала можлива, наприклад, трансплантація серця, сьогодні ця операція успішно проводиться в багатьох країнах). Проте вважалося, що якщо життєдіяльність мозку не підтримувати спеціальними медичними препаратами, то мозок скоро помре слідом за серцем. І ось тепер дослідження вчених з Нью-Йорка показало, що цей час значно триваліший.

А ось команда лікарів з лікарні в Єрусалимі Haddassah проаналізувала історії людей, які виявилися близькими до смерті, і виявила, що повернення до спогадів про життя може бути пов'язано з тією частиною мозку, яка зберігає спогади. Лікарі вважають, що ця частина мозку – остання, що реагує на порушення, спричинені дефіцитом кисню і втратою крові. А тому здатна працювати, навіть коли людина втрачає свідомість і повільно вмирає.

Медики відзначають, що часто спогади вмираючих людей особливо емоційні. При цьому між спогадами не існує лінійної прогресії, людина не може відповісти, чому до нього прийшли саме ці спогади, а не інші.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ