«Вголос» розповідає про три унікальні, маловідомі львів’янам та гостям міста музеї.

 

 Історико-краєзнавчий музей Петра-Конашевича Сагайдачного

 

Цей будинок історії відкрили в 1992 році в колишньому приміщенні початкової школи.

У музеї є кілька експозицій, що представлять матеріали про життя та діяльність Петра Сагайдачного, Юрія Кульчицького та мешканців села.

Найцікавішими експонатами є оригінальний заповіт Петра Сагайдачного Львівській братській школі, копія напрестольного хреста, який був виготовлений для того, аби християни молилися за душу Сагайдачного після смерті, та мапа походів українського полководця.

В експозиції можна побачити різну зброю з часів Козаччини: стріла, гармата, артилерійський меч, козацька піка, саморобний арбалет, уламок шаблі та сигнально – тріумфальна зброя.

Також, у музеї є фрагменти козацьких люльок та макет справжньої козацької чайки, який прислав Богдан Кардащук з Чикаго.

У фондах музею – орієнтовно 1500 експонатів. Деякі знайдено на території села. Серед унікальних речей — кам’яні та керамічні знаряддя праці, виявленні під час розкопок стародавніх могильників.

Окрім цього, на подвір’ї музею відтворена стародавня Бойківська хата, в якій зібрана унікальна колекція речей, що колись належала мешканцям села.

Упродовж року музей проводить цікаві виставки, приурочені до різних подій. Зараз музей проводить виставку до Дня Незалежності України.

Інформація для відвідувачів:

Локація: село Кульчиці, Самбірський район;

Робочі дні: Вівторок – Неділя;

Робочі години: 10:00-17:00;

Вартість вхідного квитка: 5 грн. – учні, студенти, пенсіонери;

10 грн – дорослі;

 

Історико-меморіальний музей Євгена Коновальця

 

                                         

 

Коли Євгенові було 6 років, 1897 році молоде подружжя Михайла та Марії Коновальців разом з трьома синами поселилися в будинку, де зараз розташований історико-меморіальний музей Євгена Коновальця.

Експозиція Музею облаштована в чотирьох кімнатах родинного будинку: про дитячі та юнацькі роки нагадує перша кімната молодого господаря, друга - про військову діяльність, а саме, коли Євген Коновалець був командиром корпусу Січових стрільців. Третя - про період УВО, ОУН, та боротьбу в підпіллі. У четвертій кімнаті матеріали розповідають про трагічну загибель полковника.

У музеї є багато меблів з римського помешкання Євгена Коновальця, адже останні два роки Євген Коновалець з дружиною та сином Юрієм проживали у Римі.

З цікавих речей, які належали колись сім’ї Коновальців – образ святої Терези, серветка, яку вишила мама Євгена Коновальця, та крісло, в якому любив відпочивати батько Євгена. А також документи, фотокартки та одяг.

 

Інформація для відвідувачів:

Локація: село Зашків, Жовківський район;

Робочі дні: Понеділок – Неділя;

Загальний вихідний: Середа;

Робочі години:10:00-18:00;

Вартість вхідного квитка: 10 грн. – учні, студенти, пенсіонери;

20 грн. – дорослі;

 

Бориславський історико – краєзнавчий музей

 

Цей будинок відомий як НКВСівська катівня. У 1941 році тут жорстоко вбили 44 людини – 27 українців, 16 поляків та 1 німкеню.

«За часів Другої Світової війни, у цьому будинку працівники НКВС катували людей. Під час цієї жахливої процедури, вартові з собаками стояли біля дверей і забороняли людям ходити під цей бік стіни. Також голосно вмикали музику, аби приглушити нелюдські крики ув’язнених», - розповіла науковий співробітник музею.

Арештованих людей працівники НКВС замикали в підвалі, після чого робили відмітки на дверях сокирою.

У музейній експозиції є фотографії тіл усіх замордованих. Наразі підвал планують відремонтувати.

У вхідній кімнаті музею розташована експозиція «На лінії вогню», приурочена до російсько-української війни на Донбасі.

На першому поверсі розташований природничий відділ: він складається з двох кімнат, інформує про рослинний світ Прикарпаття, корисні копалини Бориславського краю.

На другому поверсі є історична експозиція: тут презентовано кістки мамонта, знаряддя праці первіснообщинного ладу та Середньовіччя. Цікавий експонат — бочка з суцільного дерева (кодуб).

Також у музеї є зала давньої історії Борислава. Тут можна побачити матеріали з історії міських нафтових промислів, зокрема знаряддя праці для добування нафти. Також експоновано фотографії Борислава, портрет винахідника очистки нафти, картина художника Фолькельта «Борислав. 1918 р».

Показано видобуток озокериту та побутові речі: віялка для зерна, знаряддя ткацтва.

Щомісяця у виставковій залі проводять різні виставки, до слова, цього місця церковна тематика.

 

Інформація для відвідувачів:

Локація: м. Борислав, Дрогобицький район.

Робочі години: 9:00 -17:30

Робочі дні: Понеділок - П’ятниця.

Вхідний квиток: 18 грн. – дорослий; 9 грн. – діти; 12 грн - студенти.

      

                                                                                                                           

 

ІА "Вголос": НОВИНИ