Унікальний експонат – особистий фотоапарат і десяток оригінальних світлин, які музею передав онук Провідника, також Степан Бандера, виставили там вперше, пише ТСН.

Задля збереження експоната, у постійну експозицію його не виставлятимуть, а сховають у фондах. Відвідувачам раритет показуватимуть двічі на рік: 1 січня на день народження та 14-15 жовтня на роковини загибелі націоналіста. 

Повідомляють, що німецький фотоапарат Zeiss Ikon досі в робочому стані. Його Бандера придбав 1953 року. 

«Я вважаю, це було його справді захоплення, одне з небагатьох захоплень у житті. Він мало того, що фотоапарат мав, але й свою лабораторію. Він особисто плівки проявляв, особисто фотографії робив», - розповів завідувач музею Степана Бандери Степан Лесів.

Цікаво, що за 27 із 40 років свого життя, кажуть історики, Бандера не зробив жодної власної фотографії, крім тих, що вклеював у документи. А єдина відома кінохроніка – з його похорону. 

«До нас дійшли фото перш за все його юнацьких років. Фото про його діяльність, як керівника ОУН, немає. З ким він спілкувався, коло його зустрічей, місця зустрічей. Це було пов'язане з конспірацією. Бо Степан Бандера не раз міняв місце проживання, використовував кілька імен», - каже історик Ярослав Коретчук. 

Чималий сімейний фотоархів Бандери, яким нині пишаються історики, почав формуватися тоді, коли провідник ОУН вийшов з підпілля, разом із сім'єю остаточно оселився у Мюнхені та купив собі фотоапарат. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ