Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив текст меморандуму з Україною про економічну та фінансову політику в рамках нової програми на 2018-2020 роки.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

У документі викладені політика та стратегія, якої має дотримуватися Україна, а також конкретні умови для отримання наступних траншів.

Також у меморандумі прописані напрямки роботи у сферах грошово-кредитної та валютно-курсової політики, бюджетної політики, а також політики в енергетичному та фінансовому секторах, управлінні держпідприємствами і бізнес-кліматом.

Автори документу очікують, що виконання його положень дозволить Україні до кінця дії програми залучити 3,9 млрд доларів фінансової підтримки від МВФ, які покладуть до резервів Нацбанку України.

Зокрема, у сфері монетарної політики НБУ продовжить дотримуватися політики гнучкого валютного курсу.

Інфляція складе 7 % з грудня 2018-го по грудень 2019 року, а 2020-го — 5 % + 1 %.

Очікується, що підвищиться ефективність монетарної політики. Для цього Мінфін подаватиме Нацбанку щоденний і щомісячний прогноз грошових потоків.

У фіскальній політиці Україна дотримуватиметься підходу стабільності в середньотерміновій перспективі, зокрема, дефіцит 2018-го складе 2,5 %, 2019 року — 2,25 %.

На початку 2019-го передбачається скасування обмеження на заробітні плати, з яких сплачують єдиний соціальний внесок.

Також програма не передбачає податкової амністії, але це обмеження не заперечує можливості проведення в майбутньому кампанії з однократного декларуванню активів фізичних осіб, за умови попереднього узгодження її умов і обґрунтування цілей із експертами МВФ.

Водночас, як зазначається, нові податкові пільги запроваджувати не будуть і не знижуватимуть ставки податку на прибуток підприємств.

Меморандум також призупиняє введення другого рівня пенсійної системи. Також зазначається, що Україна продовжить діалог із експертами МВФ із пошуку можливості введення податку на виведений капітал у формі фіскально-нейтральної, збалансованої та стабільної моделі оподаткування розподіленого прибутку.

Надпланові бюджетні надходження планують спрямувати на зниження боргу.

Раніше у МВФ повідомили деталі нової програми для України.

ІА "Вголос": НОВИНИ