Про це заявив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон, пише «Обозреватель».

«Україна провела величезну роботу по стабілізації: відновлення контролю над бюджетом, подолання дефіцитів газової системи, відновлення конкурентоспроможності, рішення проблем банківської системи. Це все дуже важливі досягнення, які поставили Україну на шлях стійкого зростання», – зазначив він.

Однак, за його словами, є ризики відкоту назад. «Зростання заробітної плати в державному секторі і деяких частинах приватного сектора було дуже високим в порівнянні з інфляцією. Якщо така ситуація буде зберігатися, це негативно позначиться на рентабельності і конкурентоспроможності, а, врешті-решт, загрожує повернути Україну туди, де вона була три роки назад», – сказав Ліптон.

Він вважає, що Україна буде не в змозі конкурувати на міжнародному рівні. На думку заступника голови МВФ, існує також багато інших ініціатив, які можуть привести до зростання бюджетного дефіциту і загрожувати стабільності країни.

«На шляху до сталого швидкого зростання Україна також повинна зробити кроки вперед, як планувалося. Наприклад, пенсійна реформа є дуже важливою для всіх людей. Немає ніякого сенсу в тому, щоб українці виходили на пенсію в більш ранньому віці, щоб отримувати маленькі пенсійні виплати, нездатні забезпечити гідне і стабільне життя. Потрібно це вирішити пенсійною реформою», – зазначає Девід Ліптон.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ