МВФ офіційно повідомив українській владі, що ухвалення президентського законопроекту про Антикорупційний суд у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами.

Про це йдеться у листі голови місії МВФ Рона ван Родена до України, скерованому на адресу голови Адміністрації Президента України Ігоря Райніна. Копії документа надіслані також прем'єру, спікеру, кільком міністрам та представникам уряду, а також іншим посадовцям.

У листі представник фонду категорично виключає можливість того, що МВФ погодиться із ухваленням президентського законопроекту про Антикорупційний суд (АКС).

«Подання президентом законопроекту про АКС мало стати кроком у правильному напрямі (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов'язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії», – йдеться у листі.

Лист на трьох сторінках пояснює, чому такий закон не дозволить створити суд, який користувався би довірою в Україні та за кордоном. Зауваження фонду розбиті на три групи – щодо процедури відбору суддів, щодо положень закону, спрямованих на гальмування створення АКС, а також щодо юрисдикції суду. Загалом у документі – 9 системних зауважень.

«Законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні антикорупційного суду», – йдеться у листі. «Юрисдикція суду має відповідати юрисдикції НАБУ та САП», – наполягає також МВФ.

Найбільший блок претензій пов'язаний із питанням відбору суддів – у фонді вимагають, щоби в АП виконали рекомендацію Венеціанської комісії і надали представникам міжнародних донорів України у антикорупційних питаннях право блокувати призначення недоброчесних суддів.

«Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як у президентському проекті)... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов'язуючим для Вищої кваліфікаційної комісії суддів», – йдеться у листі МВФ. Фонд наполягає, що до складу Ради мають бути включені не тільки міжнародні організації, але також представники донорів «у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії».

«Створення та запуск Антикорупційного суду – ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти Адміністрації Президента переглянути закон,  щоби привести його у відповідність із зобов'язаннями української влади та рекомендаціями Венеціанської комісії», – йдеться у документі.

Як зазначалося, на Банковій, швидше за все, свідомо подали документ ввечері напередодні різдвяних вихідних. Це дозволило президенту на деякий час відкласти негативну реакцію Заходу, однак перші ж контакти у новому році зняли сумнів щодо жорсткої позиції міжнародних партнерів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ