Уряду України слід відкоригувати рівень цін на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін імпортного газу, заявив у понеділок, 18 грудня, постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Йоста Люнгман, пише УНІАН.

На думку представника МВФ, такий крок сприятиме розвиткові вільного ринку газу і стимулюватиме споживачів до заощадливого споживання енергоносіїв.

На тлі цього Люнгман також наголосив, що «остаточною метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту».

На думку Люнгмана, ринкова ціна на газ «ліквідує простір для корупції», а завдяки доведенню ціни на енергоносії до ринкового рівня українські компанії отримають більше коштів та матимуть ширші інвестиційні можливості в газову інфраструктуру. 

В Україні з 1 жовтня 2015 року скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, окрім населення і підприємств теплокомуненерго, що обслуговують населення. З цього часу «Нафтогаз України» постачає газ промисловим споживачам, бюджетним організаціям та іншим суб'єктам господарювання на ринкових умовах. 

Нагадаємо, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17,46 мільярда доларів США з першим траншем в 5 мільярдів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми. Зокрема передбачалося виділення в 2015 році ще трьох траншів. Утім, Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на 1,7 мільярда доларів на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після того як у квітні 2016 року Кабмін очолив Володимир Гройсман переговори про продовження фінансування поновилися. Попри це МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі один мільярд доларів тільки в середині вересня 2016 року, а четвертий – 3 квітня 2017 року.

У рамках четвертого перегляду, який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ ще вивчає ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україні ще слід ухвалити законодавство про створення антикорупційного суду, реформувати процес приватизації, зробивши його прозорим та заснованим на ринкових механізмах, а також скоригувати внутрішні тарифи на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ