Як інформує прес-служба Міністерства культури, у Вільнюсі під час спілкування з журналістами Міністр зазначив: після початку драматичних подій на Півдні та Сході України символічно проводити перші дні культури України саме у Литві, яка так відкрито і щиро підтримала Україну у боротьбі проти російської агресії.

Однією з ключових тем стали питання протидії російській пропаганді.

«Нині в Україні сфера впливу на теле- і радіопростір, на жаль, розділена і не перебуває повністю у сфері впливу Міністерства культури. Утім, у межах своєї компетенції, ми вводимо певні обмеження на доступ до російської пропаганди. Зокрема, створені комісії, які відстежують фільми, що виходять у прокат, або концертні графіки артистів, які приїжджають на територію України, – сказав Євген Нищук.  - Ми жодним чином не плануємо вводити цензуру на мистецтво, але ми вводимо цензуру на пропаганду Кремля. Надзвичайно важливо зараз працювати у інформаційному просторі, і це стосується не лише інформаційного простору в Україні, а й у Європі та світі. І тут ми сподіваємося на підтримку наших партнерів за межами України».

Міністр також зазначив, що надзвичайно важливою є ініціатива литовської влади щодо розгляду проекту Закону про заборону ретрансляції на телебаченні російських телеканалів. На його думку така заборона була б дуже дієвою.

«Загальне багаторічне інформаційне «зомбування» і стало наслідком тих подій, які зараз відбуваються в Україні, – сказав Міністр. - Людей дійсно було тривалий час дезінформовано, вони майже ніколи не знали правди. І саме в цих умовах ми вбачаємо велику місію культури і культурних програм. Зокрема, у цьому напрямку ми розробили ряд програм: це і виступи артистів, і гастролі українських колективів у зоні АТО та у визволених від терористів містах, і програма «Взаєморозуміння», спрямована на підтримку в реалізації проектів Сходу та Півдня України, і багато іншого».

Під час розмови обговорили також питання зняття українськими активістами пам’ятників тоталітарним лідерам, зміну сприйняття України у світі – від козаків, Тараса Шевченка – поета та Андрія Шевченка – футболіста і аварії на ЧАЕС – до нової героїки: сучасних українців, які зі словами класиків української літератури на устах, під жовто-блакитними прапорами боронять кордони своєї держави, стоять за честь, гідність і правду, а також про близькість української та литовської культур та можливі варіанти співпраці.

Міністр подякував литовській стороні за підтримку українських військових – їх лікування та реабілітацію у місцевих госпіталях, а також волонтерам Литви, що і нині регулярно передають гуманітарну допомогу: теплі речі, тепловізори, ліки.

Нагадаємо, що 16-18 жовтня 2014 року проходять Дні культури України в рамках відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в Литовській Республіці.

Програмою заходів передбачається проведення Шевченківських літературних читань у Вільнюському університеті за участю українських літераторів, показ Національним академічним українським драматичним театром імені Марії Заньковецької вистави «Катерина» за творами Тараса Шевченка, а також проведення кінопоказів, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка.

ІА "Вголос": НОВИНИ