Тож про це захворювання у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із головним фтизіатром Львівщини Любомиром Раком.

Лише протягом минулого року в області виявили 1 356 хворих на всі форми сухот, серед них – 49 дітей, понад 1400 осіб із хронічним запаленням легень, а майже 2,5 тисячі – з хронічним бронхітом. Втім, такі пацієнти мають усі шанси вилікуватись, а не лише «залікувати» хворобу.

«На сьогоднішній день ми маємо всі можливості для пацієнтів, щоб вони вилікувались від туберкульозу. Має бути кілька складових. Серед них – рання діагностика та бажання пацієнта лікуватись – не переривати курс, не вживати алкоголь, не палити, займатись спортом…Все, що веде до зниження імунітету, сприяє продовженню захворювання на туберкульоз», – пояснив Любомир Рак.

За словами фтизіатра, основними симптомами туберкульозу є кашель, підвищена температура, нічна пітливість, погіршення самопочуття та різка втрата ваги. Помітивши у себе якийсь із цим симптомів, потрібно негайно звернутись до сімейного лікаря. А ось хворих на сухоти уникати не варто, адже захворювання передається лише повітряно-крапельним шляхом.

«Він не передається через дотики, предмети. А лише через повітря – при кашлі пацієнта. Але навіть це не говорить про те, що коли здорова людина вдихнула цю бактерію, вона обов'язково захворіє. Все залежить від нашого імунітету», – додав Любомир Рак.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ