Про це повідомляє ВВС.

Людські клітини в нашому організмі складають лише 43% від загальної кількості. Решта - мікроскопічні колонізатори, зазначають у виданні.

Сьогодні у вчених навіть виникають питання про те, що ж означає бути «людиною». Завдяки цьому можуть з'явитися нові, інноваційні методики лікування.

«Мікроорганізми життєво важливі для вашого здоров'я, - пояснює професор Рут Лей, директор департаменту мікробіомної науки в Інституті Макса Планка. - Ваш організм - це не лише ви самі».

Попри те, як ретельно ви миєтеся, на вашому тілі немає жодного клаптика, який би не був укритий мікроскопічними створіннями.

Професор Роб Найт з Університету штату Каліфорнія в Сан-Дієґо в інтерв'ю ВВС повідомив: «Ми радше мікроби, ніж люди».

Спочатку вважалося, що мікроби кількісно переважають наші клітини у співвідношенні 10:1.

«Потім було встановлено точніше співвідношення - 1:1. Нині ж, якщо порахувати всі клітини, то виявиться, що ви людина приблизно на 43%», - каже професор Найт.

Але ще більшої поразки ми зазнали генетично. Геном людини - сукупність генетичних інструкцій, необхідних для людської істоти, - складається з 20 000 вказівок, які називають генами.

Проте якщо скласти докупи всі гени нашого мікробіому, то вийде разюча цифра - від двох до 20 мільйонів генів мікроорганізмів.

Професор Саркіс Мазманьян, мікробіолог з Каліфорнійського технологічного інституту, стверджує: «Ми маємо не лише один геном. Гени нашого мікробіому - це по суті другий геном, що доповнює наш власний, людський.

«На мою думку, людиною нас робить поєднання власної ДНК із ДНК мікробів у кишківнику», - каже вчений.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ