В анексованому Криму в районі Керчі добувають пісок, забруднений фосфором, миш'яком і хлором. За рік площа отруйних «розкопок» збільшилася на 25%.

Про це повідомляють в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій.

Зазначається, що Україна постійно відстежує, як в районі Керчі добувають пісок з дамби Нижньо-Чурбашського і Верхньо-Чурбашського хвостосховищ. Там зберігалися отруйні відходи підприємства «Камиш-Бурунський залізорудний комбінат».

За результатами спеціальної обробки космічних знімків на території Нижньо-Чурбашского хвостосховища, площа видобутку збільшилася на 25% - до 24,27 га (20 вересня 2018 року була 18,35 га). Також на ділянці виявлено видобувну техніку, вантажний транспорт та три земснаряди.

Там додають, що окупаційна влада намагається видати роботи з видобутку токсичного піску за роботу щодо запобігання підтоплень житлових будинків в Приозерному.

У міністерстві кажуть, що добутий пісок «влада» Криму, ймовірно, використовує для будівництва інфраструктурних об'єктів. Однак в процесі видобутку і доставки токсичні речовини з піску потрапляють в повітря, а атмосферні опади вимивають отруту через зруйновану дамбу хвостосховища в акваторію Чорного моря.

Нагадаємо, що у двох містах окупованого Криму зареєстрували рекордний рівень забруднення повітря.

ІА "Вголос": НОВИНИ