Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, суть законопроекту, який було опрацьовано разом із представниками ГО «ЗАВТРА»,  що представляє інтереси власників транспортних засобів з транзитними номерами, полягає у тому, щоб на півроку знизити ставки акцизу для автомобілів, які ввозять в Україну, а також дати можливість автовласникам «транзитів» переоформити транспортні засоби за зниженими ставками акцизу.

«Ми пропонуємо знизити ставки акцизу для малолітражних автомобілів у 10 разів, а для великолітражних – у 5 разів. Окрім того, законопроект дає можливість власникам транзитним автомобілів і користувачам, які придбали такий «транзит» не менше ніж рік тому і не менше як півроку перебувають на території України, оформитися за зниженими ставками акцизу. Очікуємо, що завдяки запропонованим нами змінам у середньому від 50-ти до 70-ти тисяч автовласників розмитнять свої автівки», – пояснив начальник Львівської митниці ДФС.

Водночас Левко Прокіпчук зазначив, що законопроект містить дві важливі речі, які не дозволять нечесним на руку українцям зловживати правилами.

Перша стосується транзитних автомобілів, що не підпадають під стандарт Євро-5, відповідно до якого заборонено ввозити в країну авто, старше за п'ять років.

«Більшість транзитних автомобілів – 98-99% – не відповідають цьому стандарту: вони є старіші. Тому законопроектом передбачено, що власники автомобілів давнішого року випуску не матимуть права впродовж піврічного терміну від дня набуття чинності законопроекту оформити свій автомобіль за зниженою ставкою акцизу. Друга річ – автовласники транзитних автомобілів не матимуть права після розмитнення і сплати податків перепродати автомобіль упродовж певного часу – трьох років», – підкреслив митник.

На його думку, ця норма в законі дозволить координувати процес ввезення в Україну транзитних автомобілів: «Суть у тому, щоб люди не оформляли за зниженими ставками транзитні автомобілі та одразу перепродавали їх для того, щоби потім знову купили новий «транзит». Суть у тому, аби спростити процедуру розмитнення автомобіля для користування ним на теренах нашої держави», – сказав Левко Прокіпчук.

Начальник обласної митниці також зупинився на позитивних моментах від впровадження цього законопроекту. Він підкреслив, що нові правила розмитнення суттєво розвантажать митні переходи, бо, за його словами, насправді значна частина автомобілів, які кожні 5-10 днів перетинають кордон, має транзитні номери.

«65% усіх автомобілів, які перетинають кордон, – з іноземними номерами. З них 2-3%, якщо не менше, – іноземці. Відповідно, 62% – українці. Якщо нам вдасться вирішити цю проблему, то створимо нормальні умови для перетину кордону, бо наші пункти пропуску працюють з перевищенням проектної спроможності», – наголосив чиновник.

Левко Прокіпчук також запевнив, що законопроект не викличе супротив у виробників автомобілів та автодилерів, оскільки більшість українців, які нині їздять транзитними машинами, не є клієнтами ні перших, ні других, бо вже мають автомобіль.

Загалом, як зазначив голова ГО «ЗАВТРА» Роман Тузяк, на Західній України перебувають понад 500 тисяч автомобілів з транзитними номерами.

Сьогоднішній захід організувало територіальне відділення Асоціації платників податків у Львівській області.

Як писав «Вголос», «Свобода» у Львівській облраді вимагає збільшити термін транзиту для іноземних авто.

ІА "Вголос": НОВИНИ