Про це поінформувала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Правоохоронці з’ясували, що за сприяння митних органів функціонує схема незаконного відшкодування ПДВ та вивезення товарів на тимчасово непідконтрольну Україні територію, а саме у Донецьк. На території України, через підприємства здійснюється придбання продовольчих товарів (цукру, олії, шампанського тощо). Для надання легального вигляду операціям, фігуранти через підконтрольні офшорні фірми підписують контракти на реалізацію вказаної продукції до Грузії. Насправді продукція, перетнувши митний кордон України, через територію Російської Федерації потрапляє до Донецька, де реалізується підприємствами, які зареєстровані в так званій «ДНР». Оформлення вказаних товарів проводиться в режимі «імпорт» зі сплатою всіх обов’язкових митних платежів до бюджету терористів.

Далі, через фіктивні зовнішньоекономічні операції, підконтрольні структури фігурантів звертаються до органів ДФС для здійснення відшкодування ПДВ. На теперішній час встановлені факти незаконного відшкодування ПДВ на суму понад 2 млн грн.

Вчора прокуратура а СБУ провели 33 обшуки (на території Донецької, Київської та Харківської областей) за місцями мешкання фігурантів, у їхніх автомобілях, на складах, офісах та Донецькій митниці, під час яких вилучені печатки підприємств, бухгалтерію, комп’ютерну техніку, грошові кошти у сумі 53 тис доларів США та 250 тис грн. На рахунки підприємств накладено арешти. Після проведених обшуків 4 фігурантів затримано.

Сьогодні оголошено підозри у вчиненні вказаних правопорушень 7 учасникам злочинної схеми. Слідство триває.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ