Відповідну заяву Лука зробив під час прес-конференції, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Митрополит сповістив, що унаслідок подій у церквах Запорізької єпархії порушено вже кілька кримінальних справ. При цьому Лука здивувався через претензії правоохоронців до МП і заявив, що московських священнослужителів «ображають»:

«Якщо треба, я готовий дати свідчення під присягою. Порушено кілька кримінальних справ. Як я дізнався з офіційного повідомлення, ми «розпалюємо міжрелігійну ворожнечу». Але ображають нас, а розпалюємо - ми? Ми громадяни України, і те, що стосується мови - що у нас священики можуть - ніхто не забороняє (говорити українською мовою - ред). Там (у досудових розслідуваннях - ред.) написано, що ми забороняємо державну мову. Я не знаю таких заборон. ... У нас є канони, і ми живемо тими канонами, яким вже понад 2000 років. Я готовий пояснити і дати свідчення».

У прокуратурі Запорізької області повідомили, що дії представників УПЦ (МП) кваліфіковані за ч.3. ст.161 КК. З'ясовано, що запорізької єпархією УПЦ (МП) допускається образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, вибірковий підхід до виконання релігійних обрядів, надання переваги особам, які проходили обряд хрещення саме у Московському патріархаті, образа почуттів громадян за релігійними переконаннями, приниження національної честі громадян України, засудження представників церкви, які розмовляють українською мовою.

Нагадаємо, 31 грудня у Запоріжжі стався жахливий випадок: самогубець викинувся з вікна та впав на малюка, що вийшов із батьком із під'їзду. Малюка намагалися врятувати медики, але травми були несумісні з життям. Хлопчик помер, його поховали у вівторок, 2 січня.

Священик Московського патріархату під час церемонії поховання відмовився відспівувати дитину через те, що хлопчик був хрещений в Київському патріархаті. Батьки намагалися знайти допомогу у найближчому храмі Іонна Кронштадтського, але там перед ними просто зачинили двері. Обурені діями священиків Московського патріархату запоріжці вчора, 5 січня, несли під церкви цієї конфесії дитячі іграшки.

Пізніше з'явилася інформація про те, що на зборах Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату розгорівся скандал через виступ українською мовою ієрея Анатолія (Ревтова).

ІА "Вголос": НОВИНИ