У своїй заяві МЗС Грузії називає Південну Осетію окупованою грузинською територією і вважає неправомірною будь-яку політичну активність, яка проходить на цій території без узгодження з Тбілісі, повідомляє ВВС.

«Ця провокація російської окупаційної сили грубо порушує суверенітет і територіальну цілісність Грузії і є черговою спробою легітимації етнічних чисток, військової інтервенції та окупації регіонів Грузії», - йдеться в заяві грузинського МЗС.

У неділю вранці в Південній Осетії відкрилися більше 70 виборчих дільниць. За словами спостерігачів, попри дощову погоду, активність виборців досить висока.

Жителі республіки обирають президента і одночасно висловлюють свою думку щодо зміни її назви. Запропонований варіант «Республіка Південна Осетія - Держава Аланія».

На президентську посаду претендують три кандидати: чинний голова Леонід Тібілов, голова парламенту і лідер партії «Єдина Осетія» Анатолій Бібілов, а також співробітник спецслужби Алан Гаглоев.

36-річний пан Гаглоев раніше політикою не займався, це його перша передвиборча кампанія. Анатолій Бібілов вже брав участь у президентських перегонах п'ять років тому, але програв чинному президенту Тібілову, який зараз претендує на другий термін.

Грузинське зовнішньополітичне відомство заявляє, що за всім, що відбувається на території Південної Осетії, стоїть Росія, а референдум щодо зміни назви одного з найстаріших регіонів країни можна назвати «підготовкою підґрунтя для незаконної анексії регіону».

Такий намір, на думку офіційного Тбілісі, простежується і в нещодавно підписаній угоді, що передбачає входження військових угруповань Цхінвальського регіону до складу збройних сил Російської Федерації. 31 березня Міністр оборони Росії і де-факто міністр оборони Південної Осетії підписали документ.

Раніше грузинська влада заявляла, що присутність в регіоні конфлікту російських військ підриває фундаментальні принципи міжнародного права.

У Тбілісі заявляють, що своїми провокаційними діями Москва перешкоджає мирному врегулюванню конфлікту між Цхінвалі і грузинською владою.

Грузинська влада закликає міжнародне співтовариство дати свою оцінку виборів у Південній Осетії.

Як відомо, Південна Осетія оголосила про вихід зі складу Грузії на початку 1990-х років. У 2008 році Грузія спробувала відновити контроль над республікою, незалежність якої на той момент ніхто не визнавав.

Це призвело до збройного конфлікту, в який втрутилася Росія. Після кількох днів військових дій сторони конфлікту підписали угоду про припинення вогню.

Після цього Росія офіційно визнала незалежність Південної Осетії. Венесуела, Нікарагуа та дві острівні держави Науру та Вануату підтримали в цьому Росію.

ІА "Вголос": НОВИНИ