Ващиковський вважає, що таким чином прийнятий документ буде сприяти тому, щоб це питання було знято з порядку денного для поляків.

Про це глава МЗС Польщі сказав в інтерв'ю виданню «Rzeczpospolita».

"Я пояснив українському президенту, що для нас прийняття тієї резолюції в Сеймі і називання, зрештою, своїм ім'ям того, що сталося кілька десятків років тому, було актом, який може дати початок процесу розуміння, а не нашкодить відносинам", - сказав Ващиковський.

Дипломат зазначив, що надалі варто перевести цей процес у формат діалогу істориків.

"Мова йде про те, щоб назвати все своїми іменами, показати один одному докази, перевести це питання в вимір діалогу істориків і зняти його з політичного порядку денного"

Як відомо, 22 липня польський Сейм затвердив резолюцію, в якій встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни силами ОУН-УПА. 

Згодом Президент України Петро Порошенко заявив, що шкодує у зв'язку з рішенням польського Сейму. 

3 серпня у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови №5012 Про вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919 - 1951 роках. Даний проект зареєстрував у Раді позафракційний народний депутат Олег Мусій.

4 серпня спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський застеріг Київ від прийняття Верховною Радою України постанови про геноцид українців, здійснений поляками. 

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що назва проекту постанови про "геноцид українців" Польщею, зареєстрованого у Верховній Раді,викликає подив.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ