Посольство Республіки Польща у Києві звернулося до МЗС України у справі заяви Львівської обласної ради щодо усунення незаконно встановлення кам’яних фігур левів із польського військового меморіалу на Личаківському цвинтарі.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Голова Міністерства закордонних справ Польщі Яцек Чапутович висловив надію, що порозуміння з цього питання все ще можливе.

«Хочу запевнити й поінформувати, що наша установа у Києві звернулася до українського МЗС. Побачимо. Маю надію, що порозуміння у цій справі все ще можливе. Я не хотів би, щоб емоції переважали над потребою, або реалізацією стратегічної цілі Польщі, якою є розвиток позитивних відносин з Україною», — сказав керівник МЗС Польщі, відповідаючи на запитання журналістів.

Міністр також поінфорумвав, що під час своїх перемовин з очільником української дипломатії Павлом Клімкіним, що відбулися минулого вівторка у Варшаві, він порушив питання скульптур левів на Меморіалі львівських орлят.

Яцек Чапутович зазначив, що під час розмови з головою МЗС України він звернув увагу на «велику символіку», яку мають для Польщі фігури левів на Цвинтарі орлят.

Клімкін поінформував польського міністра, що безпосередньо з Варшави поїде до Києва, аби «вивчити це питання».

«Міністр особисто пообіцяв мені порушити питання левів із владою Львова на зворотному шляху до Києва і заявив про підтримку у пошуку розв’язання цієї проблеми», — сказав голова МЗС Польщі.

Яцек Чапутович повідомив, що під час перемовин із Клімкіним він порушив теж питання польсько-українського історичного діалогу, який, як зазначив, є важким. Однак він висловив надію, що дискусія продовжуватиметься.

Раніше повідомлялось, що заступник міністра закордонних справ Польщі заявив, що відомство рішуче виступає проти можливості незаконного демонтування левів із польського військового меморіалу на Личакові. Українську сторону попередили про негативні наслідки таких дій для двосторонніх відносин між державами.

ІА "Вголос": НОВИНИ