Речник МЗС Росії Олександр Лукашевич у коментарі, оприлюдненому на сайті міністерства запитує: чому навчатимуть українців заморські військові фахівці – «як і далі вбивати тих, хто говорить російською?»

Речник, коментуючи плани американських, а також британських і канадських військових фахівців навчати бійців «так званої», за його словами, Національної гвардії, стверджує, нібито нацгвардійці – це «ті самі українські ультранаціоналісти з добровольчих батальйонів, які носять на формі нацистські емблеми і заплямували себе кров’ю жінок, дітей і старих у перебігу каральних операцій на Донбасі».

Крім того, вважає представник МЗС Росії, навчання в перебігу планованих тренувань володінню зброєю і технікою західного зразка «можна розцінювати як перший крок до постачань в Україну сучасних американських озброєнь, які так жадає отримати київська «партія війни».

«Заохочувальне ставлення Вашингтона до її реваншистських планів загрожує відновленням масового кровопролиття в сусідній з нами країні», – заявляє Лукашевич і стверджує, ніби прибуття військових інструкторів на західну Україну порушує мінські домовленості, що стосуються врегулювання на сході.

«США намагаються відвернути увагу від свого військового розгортання на Україні «димовою завісою» з голослівних тверджень про уявну присутність російських військ на Донбасі, яких, на відміну від пентагонівських десантників у Львівській області, ніхто не бачив», – також заявив речник МЗС Росії, продовживши офіційні заяви Москви, ніби вона не причетна до війни на сході України.

Раніше у п’ятницю, 17 квітня, на Львівщину прибули близько 290 американських десантників. Наступними місяцями вони навчатимуть там військовослужбовців Національної гвардії України – колишніх внутрішніх військ МВС, до першочергових завдань яких не належить ведення прямих бойових дій із противником. Пізніше до них приєднаються й військові інструктори з Великої Британії й Канади.

ІА "Вголос": НОВИНИ