Про це йдеться в коментарі МЗС України, повідомляє сайт відомства.

«В Україні глибоко стурбовані продовженням застосування тортур проти незаконно засудженого громадянина України Геннадія Афанасьєва співробітниками пенітенціарної служби Російської Федерації, нелюдського поводження з ним та постійного порушення його прав. Підтвердженням посилення тиску російської влади на Геннадія Афанасьєва став факт затримання 3 лютого 2016 року російського адвоката Ернеста Мезака, який захищає інтереси незаконно ув'язненого українця щодо відновлення його порушених у колонії прав», – йдеться в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що російська влада протягом останніх двох місяців відмовляє українським чиновникам у відвідуванні українця, незважаючи на неодноразові звернення.

МЗС вимагає від російської сторони забезпечити дотримання прав українця.

«Вимагаємо від російської сторони забезпечити дотримання прав незаконно ув'язненого громадянина України Геннадія Афанасьєва, негайно надати дозвіл консульським посадовим особам України відвідати ув'язненого українця і звільнити його як незаконно засудженого, а також припинити переслідування його захисників»,  йдеться в заяві.

Також у МЗС закликали міжнародне співтовариство засудити факти порушення Росією норм міжнародного права і міжнародних договірно-правових зобов'язань.

Нагадаємо, правозахисна організація «Amnesty International» розпочала збір підписів під зверненням до генерального прокурора Росії Юрія Чайки про неприпустимість фізичного тиску на свідка у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка – Геннадія Афанасьєва. 

Як відомо, Геннадій Афанасьєв був ключовим свідком у «справі» українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, яких засудили до 20 і 10 років суворого режиму відповідно. Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх свідчень і заявив, що слідство отримало їх раніше шляхом тортур.

Афанасьєва російський суд засудив на сім років позбавлення волі за те, що він нібито створив «терористичне угруповання» в Сімферополі за вказівкою «Правого сектору».

ІА "Вголос": НОВИНИ