Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час спілкування з громадянами на телефонній лінії.

«Питання введення візового режиму з Російською Федерацією, дійсно, надзвичайно складне. МЗС буде готове до запровадження, якщо буде ухвалене відповідне політичне рішення», - сказала Беца.

Також вона наголосила, що необхідно буде з врахуванням певних факторів «дуже виважено і збалансовано підходити до нашої стратегії щодо візового режиму з Російською Федерацією». Зокрема, речник МЗС зауважила, що, в першу чергу, треба враховувати, що в Росії перебуває 3-4 мільйони громадян України. Також вона наголосила, що «треба розуміти, що в нас є територія Криму, яка тимчасово окупована, тобто, як тоді буде діяти в'їзд до території Криму, якщо Росія запровадить дзеркальні заходи - теж візовий режим». «Це ж все-таки наша територія, ми ж не будемо в'їжджати туди за візами», - додала вона.

«Третє питання, також дуже важливе, - це неконтрольована ділянка кордону, яка існує і через яку Росія продовжує постачати зброю, найманців і техніку на непідконтрольну територію», - сказала речниця. «Тут є дуже багато аспектів, які треба врахувати. Є також аспект технологічний або технічний, який безпосередньо стосується МЗС. Міністерство закордонних справ має бути також, якщо буде ухвалене відповідне політичне рішення, підготовленим технологічно», - підкреслила вона.

Беца нагадала, що Україна в РФ має п'ять дипломатичних представництв: посольство, два генконсульства та два консульства. «І звичайно, якщо вводиться візовий режим, нам потрібно буде набагато більше людей, набагато більше співробітників, які будуть працювати в Росії, для того, щоб надати візу. Також буде потрібна і технічна база, і матеріальна база, нам будуть потрібні додаткові кошти», - пояснила вона.

«Насправді, це питання не настільки просте, воно має дуже багато складових, як політичних, юридичних, так і технічних», - підсумувала Беца.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ