Про це йдеться у комюніке Міністерства закордонних справ Республіки Польща щодо коментаря МЗС України.

«За задумом ініціаторів, законопроект має протидіяти запереченню або применшенню відповідальності виконавців злочинів, скоєних формуваннями, що колаборували з III Німецьким Рейхом.

Стосується він тільки осіб, які прилюдно і всупереч фактам заперечують такі злочини. Наголошуємо, що наукова і художна діяльність в розумінні обговорюваного закону не є злочином», - кажуть польські дипломати.

Разом з тим, за їхніми словами, процес законодавчого проведення цього правового акту ще не було завершено.

Тако МЗС Польщі запевнило, що прагне до побудови стратегічного партнерства з Україною, «проте це партнерство, про що ми багато разів наголошували, повинно покладатися на базисі правди».

Як відомо, 26 січня Сейм Польщі проголосував за законопроект про заборону пропаганди «бандерівської ідеології». Цей закон передбачає штрафи або позбавлення волі на 3 роки усіх, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА.

МЗС України у відповідь на це заявило, що «надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як «злочинних націоналістів» та «колаборантів третього рейху», а також закликало польську сторону «до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин».

ІА "Вголос": НОВИНИ