Про це під час брифінгу заявив Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць, коментуючи чутки про наявність у Костенка російського громадянства, передає УП.

«Я можу підтвердити офіційно, що Олександр Костенко є громадянином України, і це визнано також російськими органами. І в’їхав він на територію України за своїм українським паспортом», – зауважив Заяць.

Також він сказав, що не знає, чи є в Костенка російський паспорт.

«Мені не відомо, чи є в нього російський паспорт, але адміністрацією пенітенціарного закладу йому було при звільненні повернуто його український паспорт… Якби росіяни не визнавали його українського паспорту, вони б, очевидно, не дозволили йому виїхати», – додав секретар МЗС.

Водночас, коментуючи те, що Костено раніше фігурував у кримінальній справі в Україні, Заяць зазначив, що «міністерство не є правоохоронним органом».

«Справа, яка була раніше відкрита, чи вона продовжує розслідуватися, чи вона закрита, мені і моїм колегам в міністерстві не відомо», – сказав він.

Секретар наголосив, що МЗС «не дає правових оцінок, не є слідчим органом, не має навіть доступу до даних слідчих дій» та порадив звертатись із запитаннями до правоохоронців.

Водночас, Заяць припустив, що Костенко не перебуває в розшуку, враховуючи, що російські прикордонники його не затримали.

«Нам не відомо, щоб Олександр перебував в розшуку. Я думаю, що якби особа перебувала в розшуку, очевидно, ми б отримали запити від правоохоронних органів», – пояснив він.

Нагадаємо, у п'ятницю, 3 серпня, кримський активіст Олександр Костенко вийшов на свободу з російської виправної колонії №5 в місті Кірово-Чепецьк Кіровської області.

Як повідомила український омбудсмен Людмила Денісова, політв’язню Олександру Костенко облаштували тимчасовий прихисток в одному зі столичних гуртожитків.

6 серпня Ірина Геращенко заявила, що Олександр Костенко вже перетнув російсько-український кордон з українськими дипломатами та консулами. Водночас, він почувається втомленим, має перелом руки і потребує допомоги.

ІА "Вголос": НОВИНИ